wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku trutkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trutkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam pytanko pracuje w niemczech od 10 miesięcy lecz złamałem noge i obecnie jestem na L4 . Przedwczoraj otrzymalem wypowiedzenie z zachowaniem miesiecznego okresu wypowiedzenia lecz na wypowiedzeniu nie zostało napisane z jakiej przyczyny , jest tam tylko to iż zostaje mi wypowiedziana umowa z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. Moje pytanie brzmi. Czy jest to wporzadku, że nie ma przyczyny i ile wynosi okres wypowiedzenia po przepracowaniu 10 miesiacy?Co do pierwszego pytania wyczytałem na jakiejs stronce tzn Rozwiązanie stosunku pracy w Niemczech | Praca w Niemczech takie rzeczy:

Zgodnie z niemiecką ustawą każde wypowiedzenie z zachowaniem terminu powinno być „socjalnie usprawiedliwione”. Bez spełnienia tego wymogu jest ono nieskuteczne i nie powoduje zakończenia stosunku pracy. Wspomniana wcześniej ochrona pracowników jest owszem dużym przywilejem, jednak, aby z niego skorzystać trzeba sobie na to „zapracować”. Ochroną jest objęty każdy pracownik, którego staż pracy przekracza 6 miesięcy i którego pracodawca zatrudnia co najmniej 10 osób. Jeżeli warunki te nie zostają spełnione, pracownik objęty jest jedynie minimalną ochroną, która zapewnia mu tylko ochronę przed samowolnym i obraźliwym wypowiedzeniem.
Chyba najistotniejszą częścią wypowiedzenia jest jego powód. W przypadku pracowników objętych ustawową ochroną przed zwolnieniami pracodawca ma możliwość wypowiedzenia umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia jedynie z trzech powodów. Są to:
- wszystkie powody związane bezpośrednio z pracownikiem, np. brak zezwolenia na pracę, brak odpowiednich kwalifikacji do wykonywania danego zawodu, utrata kwalifikacji koniecznych do wykonywania zawodu, itp.
- naruszenie obowiązków pracowniczych, np. nieodpowiednie świadczenie pracy, złamanie zakazu palenia lub spożywania alkoholu na terenie zakładu pracy, itp.
- wszelkie powody leżące po stronie przedsiębiorstwa, np. zamknięcie zakładu pracy, brak zleceń, spadek obrotów, itp.

Powrót