Wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku mateoox200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateoox200

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.
Firma hapipozyczki wypowiedziała mi umowę i sprzedała mój dług do ultimo.
Umowa z dnia 1.11.2017 zawarta na 24 miesiące.
Kwota pożyczki 3500
Prowizja 2500
Odsetki 100zl
Ultimo wymaga ode mnie spłaty 6100 zł w ciągu 30 dni. Firma Hapipozyczki informowała mnie podczas rozmowy telefonicznej około miesiąc temu że moje zobowiązanie na ten dzień wynosi około 3800zl i z każdym miesiącem rośnie .. Proszę wyjaśnić czy Ultimo zgodnie z prawem wymaga ode mnie tak potężnej kwoty?
Proszę o wyjaśnienie będę bardzo wdzięczny.

mateoox200 napisał:
Witam.
Firma hapipozyczki wypowiedziała mi umowę i sprzedała mój dług do ultimo.
Umowa z dnia 1.11.2017 zawarta na 24 miesiące.
Kwota pożyczki 3500
Prowizja 2500
Odsetki 100zl
Ultimo wymaga ode mnie spłaty 6100 zł w ciągu 30 dni. Firma Hapipozyczki informowała mnie podczas rozmowy telefonicznej około miesiąc temu że moje zobowiązanie na ten dzień wynosi około 3800zl i z każdym miesiącem rośnie .. Proszę wyjaśnić czy Ultimo zgodnie z prawem wymaga ode mnie tak potężnej kwoty?
Proszę o wyjaśnienie będę bardzo wdzięczny.

Przejrzyj dokładnie umowę, te 3500 to dostałeś ? Jak dla mnie coś w umowie pożyczki śmierdzi bo sami by poszli po Nakaz do Sądu zamiast za grosze sprzedawać .

Ile spłaciłeś ?

Dokładnie otrzymałem na konto 3500zl. Jeśli bym spłacal przez 24 miesiące spłacil bym bagatela 6000zl. Ale umowa jest świeża bo z 11.2017r. Dlatego zastanawiam się czy mogą ode mnie rządac całej takiej kwoty. Spłacilem dwie raty po 290 zł niestety problemy osobiste nie pozwoliły mi na spłatę więcej rat..
karaczoch napisał:
Przejrzyj dokładnie umowę, te 3500 to dostałeś ? Jak dla mnie coś w umowie pożyczki śmierdzi bo sami by poszli po Nakaz do Sądu zamiast za grosze sprzedawać .

Ile spłaciłeś ?

Proszę niech ktoś podpowie co na to kodeks cywilny.. Czy to zgodne z prawem?
Bardzo Państwa proszę...
mateoox200 napisał:
Dokładnie otrzymałem na konto 3500zl. Jeśli bym spłacal przez 24 miesiące spłacil bym bagatela 6000zl. Ale umowa jest świeża bo z 11.2017r. Dlatego zastanawiam się czy mogą ode mnie rządac całej takiej kwoty. Spłacilem dwie raty po 290 zł niestety problemy osobiste nie pozwoliły mi na spłatę więcej rat..

bez przeczytania umowy pożyczki trudno coś powiedzieć,

mateoox200 napisał:
Kwota pożyczki 3500
Prowizja 2500
Odsetki 100zl
Razem 6100
mateoox200 napisał:
Spłacilem dwie raty po 290 zł
Czyli 580
6100 - 580 =5520
Do tego dolicz odsetki karne , lub jakieś koszty , i może wyjść kwota 6100
Co nie oznacza że tyle im się należy oczywiście.
Trzeba dokładnie przeczytać umowę pożyczki.

Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawiający jest fakt że muszę zapłacić wierzycielowi jego wynagrodzenie w postaci prowizji za każdą ratę mimo że umowa została wypowiedziana. Czy przypadkiem nie powinienem spłacić wszystkich rat do dnia wypowiedzenia + reszta kapitał?
damian xxx napisał:
Razem 6100

Czyli 580
6100 - 580 =5520
Do tego dolicz odsetki karne , lub jakieś koszty , i może wyjść kwota 6100

mateoox200 napisał:
Zastanawiający jest fakt że muszę zapłacić wierzycielowi jego wynagrodzenie w postaci prowizji
Wszystko zapewne jest ujęte w umowie pożyczki

Pojawiły się nowe fakty.
Otóż firma hapipozyczki poinformowała mnie ze umowa nie została wypowiedziana a sprzedana dla innego podmiotu.
Czy inny podmiot może ode mnie zadać spłaty na raz całego kapitału wraz z prowizja i odsetkami jeśli umowa zawarta jest na 24 miesiące w płatnościach ratalnych.
Chodzi mi o to że jeśli umowa by była u hapipozyczki i spłacić bym dzisiaj całość to zapłacił bym około 3800 a jest w ultimo. I chcą na dzisiaj 6000.
Proszę o odpowiedź kogoś kto się zna czy ultimo ma prawo żądać ode mnie całego zadłużenia mimo że umowa nie została wypowiedziana
damian xxx napisał:
Wszystko zapewne jest ujęte w umowie pożyczki

mateoox200 napisał:
Chodzi mi o to że jeśli umowa by była u hapipozyczki i spłacić bym dzisiaj całość to zapłacił bym około 3800
Dlaczego tak sądzisz ?
mateoox200 napisał:
ultimo. I chcą na dzisiaj 6000.
Taką wierzytelność kupili , więc takiej kwoty żądają.

Bo tak mnie informował hapipozyczki że jeśli umowę spłacac będę w 24 ratach zapłacę około 6000 a jeśli zrobił bym to dzisiaj to 3800. Gdyż z każdą rata otrzymują prowizję. Dlatego żałuję że sprzedali zadłużenie.. Czy Ultimo legalnie ode mnie żąda 6000 mimo że umowa obowiązuje nadal?
damian xxx napisał:
Dlaczego tak sądzisz ?

Taką wierzytelność kupili , więc takiej kwoty żądają.

mateoox200 napisał:
jeśli umowę spłacac będę w 24 ratach zapłacę około 6000 a jeśli zrobił bym to dzisiaj to 3800
Nie zapłaciłeś , więc podliczyli wszystkie koszty i sprzedali .
Firma U....o kupiła taką wierzytelność i takiej kwoty żądają , czego tu nie rozumiesz .
Jeśli się nie zgadzasz to czekaj na pozew i złóż sprzeciw .

Nikt nic sensownego tu nie ustali nie widząc samej umowy. Więc pytania bez znaczenia, "czy zgodnie z prawem" - a ktoś widział tą umowę? No nie.

Powrót