Wypowiedzenie ustne umowy o pracę.

• Autor wątku Autor wątku stekox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stekox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam dziś powiedziałem szefowi, (02.01.2016r. kończy mi się umowa) że nie będę pracował w jego firmie w przyszłym roku i proszę o nie przedłużanie umowy. (powodem była bardzo niemiła atmosfera cała firma to turki nienawidzące polaków cały czas uprzykrzający życie) szef wręczył mi Kündigung.
Mam załatwioną już inną pracę w ogrodach lecz wiadomo jak ogrody to praca od końca lutego. Czy należy mi się jakaś pomoc do tego czasu? Szef firmy w której będę pracował powiedział, że jak będę szedł do arbeitsagentur wypisze mi kwitek że będę u niego pracował pod koniec lutego. Dodam jeszcze że załatwiłem szkole integracyjną na którą wysłało mnie JobCenter szkoła zaczyna się od sierpnia. W załączniku Kündigung. Proszę o odpowiedź.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dodam że na koniec umowy będę miał przepracowany 12 miesięcy.

Może Pan złożyć papiery o ALG 1, czyli zasiłek dla bezrobotnych. Będzie Pan go otrzymywał do czasu podjęcia nowej pracy, chyba, że Arbeitsamt wyśle Pana natychmiast do innej pracy. Wtedy nie może Pan oferty odrzucić. Na zarejestrowanie się w AfA ma Pan 3 dni od otrzymania Kündigung, z tym, ze jezeli to była umowa na czas określony powinien Pan już tam pójść 3 miesiące przed końcem umowy. Nie wiem, jak zostanie Pan potraktowany przez urząd, ale nie zgłoszenie się na 3 miesiace wcześniej może skutkować wstrzymaniem wypłaty ALG 1 przez pierwsze 3 miesiące.

Teraz dopiero przeczytałam dokument, który wkleiłeś i nie jest to jak twierdzisz otrzymanie od szefa Kundigungu, lecz potwierdzenie, że to Ty wypowiedziałeś tą umowe. W związku z tym przez pierwsze 3 miesiące w AfA otrzymasz blokadę na zasiłek. Zasiłek przysługiwałby Ci dopiero od 3 kwietnia 2016, jeśli nie znalazłbyś wcześniej pracy.

Heh wiec nie będzie tak wesoło. W Styczniu będę miale jeszcze wypłatę za grudzień, wiadomo na resztę miesięcy mam coś odłożone ale czy naprawdę nie ma szans niczego załatwić chociaż trochę do mieszkania? Jestem tu z żoną i córeczką 3 latka od stycznia idzie do przedszkola, żona ze względu na dziecko nie pracowała do tej pory a ja będę miał prace od końca lutego wiec trochę czasu to jednak jest. Gdy bylem jeszcze w JC dałem im umowę o prace czy nie wystarczy tylko powiedzieć ze mi się skończyła i tyle czy będę chcieli Kunigung? Bardzo proszę o odpowiedz.

PS. Zwolniłem się ze względu ze już nie dawałem rady psychicznie ludzie chodzili do szefa gadali na mnie ze nic nie robię, ciągle wezwania do biura na rozmowę z szefem a że mój język jest na bardzo słabym poziomie co nic z tym nie mogłem zrobić. Po ostatniej rozmowie która miała miejsce 29.12 następnego dnia poszedłem i powiedziałem że nie chce przedłużać umowy.

Stekox, sam zapedzasz sie w kozi róg. Gdybys nawet jakos urzednikowi wmówil, ze umowa ci sie skonczyla, to obowiazywalo cie to, co Nika juz napisala i jest zrozumiale samo przez siebie: 3 miesiace przed wygasnieciem umowy masz obowiazek zglosic sie do AfA, bo inaczej blokada pierwsze 3 miesiace. Tak czy inaczej, tej blokady nie obejdziesz, jak sam widzisz.
Rozumiem cie zwyczajnie po ludzku, ze zawsze cos moze byc w pracy, co czlekowi na psychike siada. W sumie nie znam kogokolwiek, który w dzisiejszych czasach radosnie do pracy co rano biega, ja sama tez od jakiegos czasu nie, a byly przedtem inne czasy, tez sie napracowalam, ale stres byl inny, raczej zmeczenie fizyczne niz psychiczne zdolowanie. A pisze to teraz z perspektywy 24- letniej przynaleznosci do firmy.
Powolywanie sie na psychike nic ci nie da, to AfA nie interesuje. Badz interesuje tylko w jednym kontekscie- gdy zwalniasz sie sam przy ciaglym i udokumetowanym mobbingu, co znaczy, ze nie wystarcza twoje subjektywne stwierdzenie "oni mnie mobbinguja".
Co jeszcze do tego wstawienia sie w AfA przed wygasnieciem umowy, niestety w Niemczech nieznajomosc prawa, paragrafu, nie chroni przed skutkami, nawet tymi bolesnymi finansowo.
Moja rada na przyszlosc: nigdy nie zwalniaj sie z jakiejkolwiek pracy, nie majac innej zapewnionej, a to jest szczególnie wazne, gdy masz rodzine na utrzymaniu.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku!

Powrót