wypowiedzenie z pracy a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku samo9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samo9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Od 19/11/2015 pracowałem w "niemieckiej firmie" na niemieckiej umowie o pracę. Od dnia 22/12/2015 przebywam na polskim zwolnieniu lekarskim, Wszystkie zwolnienia od tej daty wysłałem do pracodawcy i ubezpieczyciela. Natomiast dnia 01/02/2016 dostałem drogą mailową wypowiedzenie z datą 22/12/2015 z powodu nie stawienia się w pracy. Zaznaczam, że poinformowałem pracodawcę o zaistniałej sytuacji w dniu niedyspozycji jeszcze przed rozpoczęciem pracy. Od kiedy przebywam na zwolnieniu nie otrzymałem za ten okres żadnego wynagrodzenia.
Czy mogę w takiej sytuacji zaskarżyć pracodawcę i jeśli tak na co mogę liczyć ???

Nie piszesz dokładnie o tym wypowiedzeniu pracodawcy. Czy wypowiedział Ci ze skutkiem natychmiastowym z powodu niestawienia się w pracy? Był taki powód wymieniony w tekście wypowiedzenia? Jeśli było to wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym, a Ta możesz zaświadczeniem lekarskim udowodnić Twoją niezdolność do pracy, i to zaświadczenie przesłałaś mu w przepisanym terminie, to oczywiście to wypowiedzenie umowy o pracę jest bezskuteczne. Jeśli wypowiedział umowę z zachowaniem ustawowego terminu wypowiedzenia, to miał do tego prawo, ponieważ nie ma w niemieckim prawie pracy zakazu wypowiadania umów o pracę w czasie niezdolności pracownika do pracy.
Jeśli chodzi o wynagrodzenie za pracę, to pracodawca jest zobowiązany do wypłacania pracownikowi wynagrodzenia za pracę w czasie jego nieobecności w pracy spowodowanej udokumentowaną zaświadczeniem lekarskim niezdolnością do pracy (Lohnfortzahlung). Jeśli nie wypłacał, możesz go o to wynagrodzenie pozwać do sądu pracy. Takie postępowanie wolne jest od opłat sądowych i nie musisz obawiać się kosztów, nawet wówczas, jeśli przegrasz, ponieważ w pierwszej instancji przed sądem pracy strona przegrywająca nie jest zobowiązana do zwrotu kosztów stronie wygrywającej (§ 12a ArbGG=Arbeitesgerichtsgesetz= niem. ustawa o sądach pracy). Przeczytaj więc jeszcze raz dokładnie tekst wypowiedzenia i sprawdź, czy zaświadczenie lekarskie zostało pracodawcy w odpowiednim czasie przesłane.

Wypowiedzenie jest ze skutkiem natychmiastowym bez okresu wypowiedzenia. Zwolnienie lekarskie wysłałem pracodawcy w pierwszy dzień niezdolności do pracy jak również wysłałem wiadomość sms'em, jeszcze przed rozpoczęciem pracy tego dnia. Rozumiem że jest to zwolnione od opłat sądowych, zastanawia mnie tylko jakie są koszty wynajęcia prawnika, czy może jeżeli nie stać mnie na to koszty pokrywa ktoś inny.

Skoro dostałeś wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu niestawienia się w pracy, mimo, że byłeś w tym czasie niezdolny do pracy z powodu choroby i przedłożyłeś (wysłałeś) pracodawcy zaświadczenie lekarskie, to wypowiedzenie to jest nieskuteczne. Możesz zatem złożyć w sądzie pracy wniosek (pozew) o ustalenie, że wypowiedzenie jest nieskuteczne. Pamiętaj, że nawet jeśli wygrasz, nie otrzymasz zwrotu kosztów procesu od przegrywającego pracodawcy; zgodnie z § 12a ArbGG (Arbeitsgerichtsgesetz=niem. ustawa o sädach pracy), strona przegrywająca w pierwszej instancji nie jest obowiązana do zwrotu kosztów procesu stronie wygrywającej. Oczywiście, możesz złożyć w sądzie pracy wniosek o przydzielenie adwokata z urzędu do tej sprawy. W tym celu musiałbyś wypełnić formularz, dostępny w internecie także w jęz. polskim, dołączyć jakieś zaświadczenia o Twojej obecnej sytuacji materialno-rodzinnej i wraz z pozwem wysłać do sądu pracy. Na tej podstawie sąd rozstrzygnie o tym, czy przydzielić Ci adwokata z urzędu, za którego nie będziesz musiał płacić.

Powrót