Wypowiedzenie z pracy, meldunek w arbeitsamt, ciąża.

• Autor wątku Autor wątku Dotusia12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dotusia12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Kochani pracuję w Niemczech jako opiekunka od 04-07-2013 roku. Dostałam wypowiedzenie z pracy z 4 miesięcznym wyprzedzeniem do 31-05-2015. Ale szefowej wcześniej mówiłam że jadę do Polski na urlop na prawie dwa miesiące bo chcę poddać się procedurze in vitro. Myślałam że da mi wypowiedzenie później jak wrócę w ciąży bądź też nie. Za tydzień wyjeżdżam już a ona nalega abym się już zgłosiła do arbeitsamtu.Dała mi wypowiedzenie. Wiem że będąc w ciąży ona musi mi przedłużyć umowę do 4 miesiąca po porodzie,i zmuszona jest anulować to wypowiedzenie. Interesuje mnie tylko fakt komu będę podlegała po zgłoszeniu się w tym arbeitsamcie ? czuję że ona coś kombinuje żeby się ode mnie odizolować. W każdym bądź razie proszę Was o pomoc bo mam czas do piątku bo w sobotę teraz wyjeżdżam. Zgłosić się teraz w ich biurze pracy czy dopiero po powrocie 31-03-2014 dwa miesiące wcześniej ? bo nigdy nie wiadomo czy to in vitro wyjdzie.

Na razie nie jestes w ciazy, wiec te przepisy na razie cie nie obejmuja.

Zgloszenie do Arbeitsamtu na 3 miesiace przed zwolnieniem z pracy jest w Niemczech standardowa procedura, aby dac przynajmniej szanse Arbeitsamtowi na znalezienie ci nowej pracy bezposrednio od 1.06

Pogodniak- jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim, ciąża a do końca wypowiedzenia 31-05-2015 jeszcze trochę czasu. Zastanawiam się jednak dlaczego szefowa moje uparcie twierdzi że w Arbeitsamcie jestem zgłoszona jako że poszukuję pracy. W tym momencie dałam jej zwolnienie od lekarza Niemieckiego tak samo dostarczyłam takowe do AOK. Czy ja muszę teraz Arbeitsamt osobno też powiadomić o tym że jestem w ciąży? Podczas ciąży nie może mnie zwolnić nawet jeżeli mam takowe wypowiedzenie-musi je anulować.Będę miała bliźniaki. Stanowisko pracy zostaje zachowane więc tym bardziej nie rozumie jej nastawienia. Proszę o radę. Pozdrawiam Dotusia12

Powrót