wypowiedzenie z pracy

• Autor wątku Autor wątku aha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
wczoraj dostalam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem 14 dniowego okresu wypowiedzenia nadmienie ze wrocilam do pracy po zwolnieniu lekarskim i tego samego dnia otrzymalam wypowiedzenie poza tym na wypowiedzeniu nie ma przyczyny mojego zwolnienia moje pytanie jest takie czy mam prawo zlozyc odwolanie od wypowiedzenia do dyrektora zakladu i poprosic w nim o pisemne podanie mi oprzyczyny mojego zwolnienia oraz czy ostatni dzien wypowiedzenia moze wypadac w sobote kiedy soboty sa nie pracujace ( pracuja tylko osoby chetne od czasu do czasu )poza tym czy moge otzymac wypowiedzenie zaraz po powrocie do pracy czy musze przepracowac jakis okres prosze o szybka pomoc dziekuje

1. Wypowiedzenie umowy na czas określony nie wymaga uzasadnienia.
2. Prosić dyrektora zawsze można.
3. Wypowiedzenie liczone w tygodniach zawsze upływa w sobotę.
4. Wypowiedzenie może być wręczone zaraz po powrocie do pracy.

dzieki chcialam dodac ze mam umowe na czas nieokreslony i w firmie tej pracuje juz ponad rok

Firma nie może zwolnić zatrudnionego na stałe bez podania konkretnej przyczyny -zdecydował Sąd Najwyższy (IPK175/06). Jeśli to zrobi, sąd może go przywrócić do pracy lub przyznać odszkodowanie. Nie wystarczy przy tym, gdy pracodawca powołuje się na ogólnie rozumiane niewywiązywanie się z powierzonych obowiązków i brak zaangażowania. Powód wypowiedzenia musi być rzeczywisty i konkretny.
Okres wypowiedzenia dla osoby zatrudnionej na czas nieokreślony, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 6 m-cy wynosi 1 miesiąc i kończy się ostatniego dnia miesiąca. (Art. 36. Kodeksu pracy).

Powrót