wypowiedzenie, zasiłek chorobowy a ciąża

• Autor wątku Autor wątku Elene
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elene

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
do końca miesiąca jestem na wypowiedzeniu (prawie 2 lata zatrudnienia na umowę o pracę). Mam pytanie, czy jeśli pójdę na l4 przed końcem wypowiedzenia, to czy po zakończeniu wypowiedzenia będę dostawać z ZUSu zasiłek chorobowy w kwocie 80% wynagrodzenia do czasu aż będę na tym zwolnieniu?
Jeśli tak, to jak będzie wyglądać sytuacja, gdybym będąc na tym zwolnieniu zaszła w ciążę? Czy zasiłek będzie cały czas płatny o ile będę na l4? Czy należałby mi się wtedy zasiłek macierzyński?

Wiem, że wygląda to na straszną kalulację, ale o dziecko staram się już od kilku miesięcy. Tak się składa, że trzy miesiące temu byłam w ciąży, ale poroniłam, a teraz wiem, że zostałam zwolniona właśnie z powodu tego, że pracodawca domyślił się, że mogę znów zajść w ciążę. Moje pragnienie posiadania dziecka jest tak silne, że nie chciałabym zaprzestać starań, i przyznam, że szukam rozwiązania. Wiem, że najlepiej byłoby znaleźć kolejną pracę, ale biorąc pod uwagę jak ciężko ją znaleźć, starania o dziecko i tak musiałabym odłożyć.

Bardzo proszę o informacje, jeśli ktoś się orientuje w tych kwestiach.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Mam też jeszcze inne pytanie, czy jeśli przed upływem okresu wypowiedzenia zaszłabym w ciążę, ale dowiedziałabym się o tym już po ustaniu stosunku pracy, to czy mogę wnioskować do pracodawcy o przywrócenie do pracy?
Jeśli tak, to czy może mi on odmówić? Czy mam wtedy jeszcze inne możliwości, np.sąd? Czy mam szansę na wygraną?

Powrót