Wypowiedziane ubezpieczenie ?

• Autor wątku Autor wątku Derka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Derka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie ! Mam pewien problem z ubezpieczycielem. Zakupiłem samochód który posiadał ubezpieczenie OC w firmie Link4. Postanowiłem wymówić ową umowę w ustawowym terminie 30 dni. Zgodnie z poleceniami telefonistki firmy Link4 przesłałem Fax z wypowiedzeniem. Tego samego dnia podpisałem inne ubezpieczenie w innej firmie ze względu na korzystniejsze stawki. Niestety po dwóch miesiącach otrzymałem wezwanie do zapłaty z link4 ze względu na brak wypowiedzenia. Telefonistka mówi iż taki fax nie wpłynął mimo iż widnieje u mnie w bilingu. Firma link4 zagroziłą iż jeśli nie zapłacę skieruje sprawę do sądu. Bardzo proszę o poradę jak mogę udowodnić moje racje i fakt wypowiedzenia umowy.

Problem :(
Takie rzeczy wysyła się listem poleconym.
Jak nie masz potwierdzenia od nich otrzymania czytelnego faxu, to pozostaje sąd i minimalne szanse.

A ja mam taką sytuację z wypowiedzeniem ubezpieczenia.
Kupując auto w komisie musiałem również wykupić OC by wrócić nim do domu. Ze względu na okoliczności pozostała mi opcja kupna OC w komisie u osoby zaproponowanej przez sprzedającego.
Kilkanaście dni później stwierdziłem, że mogę ubezpieczyć auto taniej i wypowiedziałem umowę mieszcząc się w 30 dniach. Wysłałem dokumenty poleconym ( mam potwierdzenie odbioru ). Minęły już chyba 2 m-ce a ja nie mam żadnej odpowiedzi ze strony ubezpieczyciela. Czy taka sytuacja nie jest jednoznaczną z akceptacją warunków, czy może mnie olali. Czy może jednak mam szansę odzyskać część pieniędzy.
Piszę najpierw na forum, by wiedzieć z czym do nich dzwonić.

Nasibu napisał:
Kupując auto w komisie musiałem również wykupić OC by wrócić nim do domu. Ze względu na okoliczności pozostała mi opcja kupna OC w komisie u osoby zaproponowanej przez sprzedającego.
Kilkanaście dni później stwierdziłem, że mogę ubezpieczyć auto taniej i wypowiedziałem umowę mieszcząc się w 30 dniach.
Jeśli to Ty wykupiłeś to ubezpieczenie, a nie facet z komisu, to takie wypowiedzenie jest nieskuteczne (precyzyjniej: jest skuteczne, ale obowiązuje do końca okresu, na jaki zostało zawarte). 30-dniowy okres dotyczy jedynie przypadku zmiany właściciela.

hmm rzeczywiscie nie wyglada to ciekawie, ale chyba sam jestes tego wininen, takie firmy ubezpieczeniowe maja tyle papierow ze pewnie nie problem tam u nich cos zgubic, czegos nie wprowadzic, ja sie nie dziwie takim sytuacjom. mogles wyslac to poleconym, mialbys potwierdzenie i nie byloby problemu a tak to szanse twoje w sadzie sa mizerne lepiej nie trac czasu tylko zaplac bo mozesz miec jeszcze wieksze problemy.

Właśnie mam potwierdzenie i chcę dzwonić w tej sprawie ale piszę o mojej sytuacji żeby wiedzieć o czym rozmawiać.
13HOMER pisze, że szanse są marne. Więc teraz mam 2 ubezpieczenia i nie mam szans by zlikwidować to pierwsze i odzyskać część składki?

Powrót