Wypowiedzienie umowy o pracę za porozumieniem stron.

• Autor wątku Autor wątku Lilia300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lilia300

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, obecnie jestem zatrudniona na umowie o pracę na czas nieokreślony. Od ponad miesiąca jestem na l4 z powodu depresji, stanów lękowych przed pracą. Postanowiłam się zwolnić, moje L4 trwa do 30.09, z tego co wiem w mojej pracy występują masowe zwolnienia i pracodawca idzie na rękę podpisując wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron. Moje pytanie, kiedy najlepiej udać się pracy z wypowiedzeniem?Chciałabym zakończyć umowę z dniem końca L4, czyli 30.09. Pytanie kolejne, co zrobić jeśli pracodawca nie zgodzi się na proponowaną przeze mnie datę i powie, że muszę przepracować jeszcze 3 miesiące...co byłoby dla mnie nie do przejścia,bo sam fakt,że muszę się tam udać doprowadza mnie do szału. Proszę o pomoc.

Niech pani się po 30.09 nie pojawia w ogóle w pracy, dostanie pani dyscyplinarkę i to chyba rozwiąze pani problem - świadectwo pracy moga przesłać pocztą....

hm... dyscyplinarka? Zależy mi na tym, żeby jednak jej nie dostać, pracuję tam już 9 lat!:wow:

No to opcje są tylko dwie - albo porozumienie stron, na które jak słusznie pani zauważyła pracodawca nie musi się zgadzac albo wypowiedzenie umowy o prace z zachowaniem terminu wypowiedzenia.

Ewentualnie trzecia opcja ale na to trzeba miec mocne papiery zdrowotne:
Przepis prawny:
Art. 55. § 1 KP
Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe.

Więc chyba zaryzykuję i udam się najpierw z wypowiedzeniem umowy za porozumieniem, powiem co jest przyczyną, czy lepiej napisać od razu co jest przyczyną mojego odejścia? W sumie i tak już wiedzą, że nie będzie ze mnie pożytku,bo mają firmę sprawdzającą, kontrola była już u mnie dwa razy,bynajmniej ja bym nie trzymała na siłę takiego pracownika, bo przyniose kolejne L4... I pytanie w którym dniu powinnam się tam udać w ogóle i jaką datę podać?...A jeśli rzeczywiście zrobią mi problem, wtedy zrobię tak jak piszesz, najwyżej będzie dyscyplinarka:(

Tak czy owak życzę powodzenia w przyszłym życiu zawodowym:wink:

Nie dziękuję:):):) ale dziękuję za podpowiedz:)

Powrót