Wypowiedznie umowy na pokój w mieszkaniu (Hiszpania)

• Autor wątku Autor wątku Verna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Wynajęłam tydzień temu pokój w mieszkaniu 3 pokojowym, w którym docelowo mają mieszkać 3 osoby. Mieszkam na razie sama bo właścicielka jeszcze nikogo nie znalazła. Obawiam się, że jeśli nie znajdzie nikogo do końca miesiąca obciąży mnie wszystkimi kosztami jako jedyną osobę tam mieszkającą. I jeśli by do tego doszło myślę, że chciałbym się wyprowadzić. Umowa została podpisana na 4 miesiące (do czerwca) i nie ma w niej zaznaczonego okresu wypowiedzenia. Czy to oznacza, że mam miesięczne, czy że w ogóle no mogę wymówić przed terminem zaznaczonym na umowie i co się dzieje wtedy z moją kaucja? I czy dobrym powodem do zerwania umowy jest brak współlokatorów (których obecność zaznaczona jest w umowie jako osób z którymi dzieli się koszty)?

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym wiedzieć jak to wygląda i czy powinnam się martwić.

Dobrze rozumiem, że to mieszkanie jest w Hiszpani?

Tak w Hiszpanii, ale nie sądzę żeby mieli aż tak różne przepisy prawne w tej kwestii ;)

Podejrzewam, że mają przepisy bardziej chroniące własność i właściciela niż polska ustawa o ochronie praw lokatorów.
Przenoszę do międzynarodowego.

Dziękuję i przepraszam za umieszczenie tematu w złym dziale :)

przede wszystkim przed podpisaniem umowy nalezalo dokladnie zapoznac sie z ta umowa.
Jezeli juz jest podpisana, to nalezy ewentualnie zmiany dokonac aneksem do umowy.
Prawidlowa umowa najmu nieruchomosci powinna zawierac dwa spekty wynajmu dot. wynajmujacego i wynajmujacych osob, powinny byc zawarte te sprawy wlasnie w umowie, bez takich uzgodnienien, umowa najmu jest niewazna i nieprawidlowo sporzadzona.

Powrót