wypozyczalnia samochodu w Niemczech - uszkodzenia

• Autor wątku Autor wątku frajakub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frajakub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prosze o pomoc
Wypozyczylem samochod w Niemczech na trzy dni. Oddalem go (kwiecien 2011). Krotko pozniej wyjechalem za granice. W sierpniu otrzymalem list, ze jest do zaplacenia za uszkodzenia za rysy na samochodzie. W liscie tym zapewniaja, ze juz wyslali w maju list na ktory rzekomo nie odpowiadzialem. Listu takiego nie otrzymalem. Po nim kolejny list ze zdjeciami rys, ktore widzialem pierwszy raz na oczy. Tych rys nie zrobilem. I ostatecznie rachunek 750 Euro.

Po pierwsze, czy nie powinni mi wyslac tego listu jako "polecony"? Jak moga sie domagac odpowiedzi na list skoro nawet nie wiedza, czy dotarl on we wlasciwe rece?

Po drugie, nie otrzymalem przy wypozyczaniu karty na ktorej mialbym zaznaczyc ewentualne szkody. Czy moge sie o to jakos wyklucac, czy jest to obowiazkiem klijenta zabieganie o taka karte?

Po trzecie. Dzisiaj mamy 8 listopada 2011, a rzecz zdarzyla sie w kwietniu. Czy oni nie powinni tego wyslac od razu. Niby zapewniaja, ze wyslali mi pierwszy list w maju, ale ja go nigdy nie dostalem.

Jesli komus sie chcialoby odowiedziec -WIELKIE DZIEKI

W niemczech nie wysyla sie listow poleconych.Druga sprawa to taka. ze samochody w wypozyczalniach sa ubezpieczone na ewentualne szkody eyzadzone przez klienta.

Powrót