Wypożyczalnia wideo a prawo

• Autor wątku Autor wątku bimas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bimas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Przeczytałem wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/120-filmy-muzyka-co-legalne-co-nie.html jednak tam była mowa o legalnosci lokalnych zasobów.

Moje pytanie jest z rodziny tych drugich, czyli pytań o odpłatne udostępnianie.

1. Czy mogę wypożyczyć film gdy zakupiłem oryginalną płytę DVD i posiadam rachunek?
2. Czy istnieją jeszcze jakieś utwory zależne [typu umowa z ZAiKS], które uprawniają mnie do udostępniania filmów osobie trzeciej [za opłatą] ?

Dziękuję i pozdrawiam.

1. Jeśli film ma na pudełku napisane, że jest z licencją do wypożyczania to można wypożyczyć. Natomiast jeśli kupisz film np. w EMPiKu czy Media Markt to zazwyczaj takie filmy licencji do wypożyczania nie posiadają i można go co najwyżej nieodpłatnie pożyczyć sąsiadowi żeby sobie obejrzał przy piwku :) Chociaż nie jestem pewien czy to też jest dopuszczone w przypadku filmów bez licencji do wypożyczania.

Jeśli chodzi o 2 pytanie to nie mam pojęcia.

1. Jest legalne w ramach dowzwolonego użytku prywatnego. Czyli w kręgu osób pozostających w stosunku osobistym.

2. Nie rozumiem pytanie. Utwór zależy to nie umowa z Zaiksem, tylko np opracowanie, adaptacja.

Witam.

Przepraszam, że tak długo, ale byłem na SGA2008.

[quote="Colder":2hqkr7vb]1. Jest legalne w ramach dowzwolonego użytku prywatnego. Czyli w kręgu osób pozostających w stosunku osobistym.[/quote] Nie myślę o odpłatnym wypożyczaniu filmów znajomym, ale normalnie jako firma - wypożyczanie na szerszą skalę. Interesuje mnie otwarcie takiej wypożyczalni DVD i z tym właśnie związane jest moje pytanie.

Kolejne pytanie to czy mam zezwolenie na przegranie filmu na DivX i wypożyczanie DivX'a zamiast oryginalnego DVD [wiadomo - klient może porysać i 100 zł w tyłek - wolałbym tego uniknąć].

Interesuje mnie głównie kupno na Allegro - rozumiem, że musiałbym się dowiedzieć czy wraz z kupnem filmu jest zezwolenie na dalsze wypożyczanie/rozpowszechnianie.
Na SGA2008 dowiedziałem się od osoby handlującej filmami DVD już od 5 lat, że należy w takim wypadku negocjować warunki z producentami filmowymi - jest w tym jakaś prawda czy wystarczy, że zakupię taki film w sklepie ?

Prosiłbym o radę.

Musisz mieć na takie działania licencje do dystrybutora.

[quote="Colder":3likb57e]Musisz mieć na takie działania licencje do dystrybutora.[/quote]
Oczywiscie będę dowiadywał się we własnym zakresie, ale czy nie wiesz może, czy prócz samej licencji jest jakaś opłata abonamentowa ewentualnie za ilość wyświetleń filmu [tj wypożyczeń] ?

Licencja zawiera warunki wpożyczania, zazwyczaj nie jest limitowana.

Powrót