Wypożyczanie zakupionego towaru.

• Autor wątku Autor wątku Hansiorfly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hansiorfly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Ostatnio zastanawiałem się jak wygląda sprawa z wypożyczaniem rożnego rodzaju towarów. Załóżmy hipotetycznie, że zakupiłem konsole do gier a wraz z nią kilka różnych tytułów. I tu się rodzi moje pytanie. Czy jeżeli chciałbym pobierać opłaty za udostępnianie tychże dóbr musiałbym konsultować się z twórcami? Jeśli tak to czy należy się skontaktować z twórcami konsoli, gry czy konsoli i gry?

A jak sprawa wygląda z takimi licencjami? Potrzebowałbym takowej na wypożyczanie konsoli i każdej gry z osobna?

Wszystko reguluje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Zgodnie z art. 1 ust. 1 Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

Odnosząc się do ustawy, jeśli kupisz grę to masz prawo do wyłącznego korzystania z niej. Jednak nie obejmuje to wypożyczania za wynagrodzeniem. Może pożyczyć najbliższym osobom w celach tzw. dozwolonego użytku, ale bez wynagrodzenia. Jeśli chcesz to robić za wynagrodzeniem, to musisz uzyskać zgodę twórców gier.

Aramis2 napisał:
Wszystko reguluje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. ...
Za nim zacznie przytaczać konkretne art. ustawy zastanów się czy rozumiesz o czym piszesz i czy nie wprowadzasz w błąd.
Aramis2 napisał:
... tzw. dozwolonego użytku, ...
Bzdury piszesz, programy komputerowe są wyłączone z dozwolonego użytku.

Ostatnia edycja:
Powrót