Wyprawianie zwierzęcych skór..

• Autor wątku Autor wątku Zxcuutfuf0002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zxcuutfuf0002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam dwa pytania odnośnie wyprawiania zwierzęcych skór.

To tak, pozyskuje je od kółka leśniczego, gdzie zazwyczaj po polowaniu większość zwierzyny jest zakopywana, zamiast zakopywać postanowiłem je brać do siebie i wyprawiać, głównie są to futra.

1. Sprzedawanie wyprawionych futer łamie prawo?
2. Chciałem nagrać na popularny serwis YT poradnik jak wyprawić futro (garbowanie, mizdrowanie), takie coś jest dozwolone?

Oraz czy ogólnie sposób w jaki je pozyskuje, nie łamię żadnych praw.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

1 jeśli dotyczy gatunków nie objętych ochroną bądź złowionych w "terminie" to nie
2 tu proszę pamiętać że jeśli film zawiera sceny powszechnie uważane za drastyczne(ja się na tych procesach nie znam , nie wie jak wyglądają) to proszę zaznaczyć że jest dostępny od "18+"

Zxcuutfuf0002 napisał:
Oraz czy ogólnie sposób w jaki je pozyskuje, nie łamię żadnych praw.

Niestety nie łamiesz. Pod warunkiem oczywiście, że sprzedaż jest prowadzona przez koło łowieckie zgodnie z prawem, a zabite zwierzęta nie należą do gatunków chronionych, albo takich, którymi handel jest zakazany (głównie psy i koty-wspominam bo myśliwi lubią sobie czasem strzelić psa na poprawę nastroju).

LeszsekS napisał:
Programu kucharskie też będziesz chciał cenzurować jako +18 ?

Mało trafna analogia. Jeśli już w tym kierunku to należałoby raczej porównać tego typu nagrania np. do scen oprawiania zwierząt rzeźnych po uboju, które jak najbardziej zazwyczaj podlegają ostrzeżeniu "drastyczne". Gotowanie mięsa można porównać co najwyżej do uszycia czapki z już oprawionego futra.

karolinaaas napisał:
... Gotowanie mięsa można porównać co najwyżej do uszycia czapki z już oprawionego futra.
Kurę na rósł też trzeba oprawić. :cool:
Nie twórz demagogii bo przez takie postawy młodzież nie ma pojęcia skąd są hamburgery.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Kurę na rósł też trzeba oprawić. :cool:
.

Właśnie o tym piszę. Ale mam wrażenie, że nie zrozumiałeś na czym polegała nietrafność porównania :)

Świeżą rybę też patroszę przed przyrządzaniem, a wcześniej muszę ją zamordować. :cool:

Powrót