wyprowadzka dziecka a alimenty

• Autor wątku Autor wątku pingwin75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pingwin75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!prosze o porade w następującej sprawie-mam syna który jest studentem na dziennych studiach.Syn ma 20 lat,obecnie mieszka z ojcem,ja przebywam zagranicą,płacę na syna alimenty na konto jego ojca.Syn chce sie od ojca wyprowadzic,ja w takim wypadku chce wpłacac alimenty tylko na konto syna.Czy musze to załatwiac przez sąd czy poprostu zacząc płacic na konto synowi.Ojciec niechce syna wspierac finansowo po wyprowadzeniu sie,twierdzi ze skoro syn sie wyprowadza dobrowolnie to on nie musi mu płacic alimentoow.Ojciec pracuje dobrze zarabia,jego zona równiez,mają na utrzymaniu 10letnią córke,mają też drugie mieszkanie które komus wynajmują za 1000zł.Wiec sytuacja materialna ojca pozwala jak najbardziej na to zeby synowi pomagał materialnie.Ale niechce.Pytanie co syn powinien zrobic,jak uzyskac alimenty od ojca.I czy ja moge alimenty na syna płacic tylko na jego konto.Prosze o rade.Z góry dziękuję.

podejrzewam że taką sytuację może tylko rozpatrzyć Sąd na wniosek pełnoletniego syna, a co do alimentów ma Pani udokumentowane że wpłaty są regularne bez względu na numer konta

Powrót