Wyprowadzka niepełnoletniego

• Autor wątku Autor wątku ejjbart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ejjbart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, chciałbym się wyprowadzić w wieku 17 lat do innego miasta, mieszkałbym z pełnoletnim współlokatorem. Czy za zgodą rodziców mogę się wyprowadzić? Czy mogę odpowiadać już za siebie nie ciągnąc rodziców? Główny problem jest taki, że moja mama się boi że jak coś mi się stanie skończy z kuratorem. Co mógłbym zrobić, aby się ta wyprowadzka powiodła.

Uprzedzając odpowiedzi żebym poczekał do pełnoletności, mam teraz dobrą ofertę mieszkania oraz współlokatora

ejjbart napisał:
Czy za zgodą rodziców mogę się wyprowadzić?
Tak.
ejjbart napisał:
Czy mogę odpowiadać już za siebie nie ciągnąc rodziców?
Odpowiada Pan za siebie.
ejjbart napisał:
Główny problem jest taki, że moja mama się boi że jak coś mi się stanie skończy z kuratorem.
Dopóki trwa władza rodzicielska nad Panem (tj. do dnia uzyskania pełnoletności) sąd będzie mógł ingerować np. poprzez ograniczenie władzy rodzicielskiej nadzorem kuratorskim.

Byrhtnoth napisał:
Dopóki trwa władza rodzicielska nad Panem (tj. do dnia uzyskania pełnoletności) sąd będzie mógł ingerować np. poprzez ograniczenie władzy rodzicielskiej nadzorem kuratorskim.

Co musiałoby się stać, aby sąd się zainteresował? W jakim stopniu odpowiadam za siebie

ejjbart napisał:
Co musiałoby się stać, aby sąd się zainteresował?
Temat rzeka - przestępstwa, wykroczenia, nierealizowanie obowiązku szkolnego.
ejjbart napisał:
W jakim stopniu odpowiadam za siebie
Jeżeli wyrządzi Pan komuś szkodę to Pan za nią odpowiada.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli wyrządzi Pan komuś szkodę to Pan za nią odpowiada.
Również jak mi się coś stanie mam rozumieć. Przepraszam że tak dopytuje, ale muszę mieć pewność. Z góry panu dziękuje

ejjbart napisał:
Również jak mi się coś stanie mam rozumieć.
W jakim sensie? Jeżeli ktoś wyrządzi szkodę Panu to ta osoba odpowiada. Jeżeli sam Pan sobie wyrządzi szkodę lub na przykład ulegnie ze swojej winy/nieostrożności wypadkowi to rodzice mogą mieć ograniczoną władzę rodzicielską. Jeżeli Pan np. jako nieletni będzie nabywał/spożywał alkohol czy papierosy, zachowywał się nieobyczajnie, przejawiał demoralizację, popełniał wykroczenia lub przestępstwa to rodzicom może być ograniczona władza rodzicielska a jednocześnie odpowiada Pan za swoje czyny karalne i np. może Pan zostać skazany.

Powrót