Wyprzedzanie w widoczny sposób.

• Autor wątku Autor wątku gracz1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gracz1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witajcie.

Cóż. Staram sie być praworządnym kierowcą, lecz nie raz coś głupiego strzeli człowiekowi do głowy. Ale do sedna...

Jechał sobie Pan, który na 70-tce jechał 50, a na 50-tce, 40... No i po kilku kilometrach takiej jazdy, podkusiło mnie, aby sobie go wyprzedzić w taki to brzydki sposób.. głupota oczywiście. Jednakże bez problemu udało mi się to zrobić w ukazany na ilustracji sposób i jeszcze zatrzymać na czerwonym świetle, które się zapaliło pod koniec mojego manewru.

Możecie mnie zbesztać, bo na to zasługuję... Ale chciałbym się dowiedzieć co mi za to grozi, czy już mogę oddawać "kwit" i wziąć chwilówkę na mandat? Nigdy jeszcze go nie otrzymałem, ale to żadne usprawiedliwienie. :(

Na przejściu dla pieszych jest kamera miejskiego monitoringu, zastanawiam się też nad prawdopodobieństwem tego, że akurat ktoś to zobaczył. Jak myślicie?

Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnia edycja:
Mandat za linię ciągłą P-2 to 100 zł (poz. 275 taryfikatora) więc obejdzie się bez chwilówki.
Co za tyczy się monitoringu - to nikomu się nie będzie chciało bawić w cokolwiek.
Problemem może być zgłoszenie przez innego kierującego nagrania z jego kamerki.

Dziękuję za informację. Bo już sprawdzałem koszt badań psychologicznych, po przekroczeniu 24 punktów za ten manewr. :D

Mam nauczkę, żeby na przyszłość nie dawać się tak bardzo emocjom.

Fakt, te nadgorliwie przepisowe osoby, mogą specjalnie prowokować takie akcje, aby potem mieć się czym wykazać i wypowiedzieć to sławne "record video".

PS. Z czystej ciekawości. Gdybym "wrócił" na pas do jazdy na wprost, dopiero na tym skrzyżowaniu przed sygnalizacją. tzn. w miejscu gdzie mamy dwustronnie przerywane linie; jakby to było interpretowane?

Ostatnia edycja:
Jazda na wprost z pasa do skrętu w lewo. Nie chce mi szukać ile to "kosztuje".

gracz1998 napisał:
Mam nauczkę, żeby na przyszłość nie dawać się tak bardzo emocjom.
A może warto przypomnieć sobie, lub doszkolić w zakresie przepisów ruchu drogowego ?
Z naciskiem na to drugie.
Nie piszę tu o przeleceniu testów online.

Przecież człowiek powiedział, że wie że źle zrobił. Doskonale zdaje sobie sprawę, że wyprzedził w niedozwolonym miejscu

X234 napisał:
A może warto przypomnieć sobie, lub doszkolić w zakresie przepisów ruchu drogowego ?
Z naciskiem na to drugie.
Nie piszę tu o przeleceniu testów online.

Lovor napisał:
Przecież człowiek powiedział, że wie że źle zrobił. Doskonale zdaje sobie sprawę, że wyprzedził w niedozwolonym miejscu

Dokładnie Lovor. Jestem świadomy że zrobiłem źle, tylko miałem problem z interpretacją tego wykroczenia: wersja z przekroczeniem P-2 wydawała mi się za bardzo optymistyczną "karą", więc chciałem się upewnić.

Sądzę że nikt z nas nie jest alfą i omegą, aby znać wszystkie kodeksy na pamięć i w życiu nie popełnić jakiegokolwiek błędu. :wink:

Przepraszam autora tematu.
Nie chciałem być złośliwy i nie to było moją intencją.
Też święty nie jestem.
Wybaczcie.

Powrót