wyr. SN z 31 VIII 1979r. OSNPG 1980 - PRAWO KARNE

• Autor wątku Autor wątku XeLz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XeLz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam może ktoś ma dostęp do serwisu internetowego gdzie znajdę wyżej wymieniony wyrok i wkleji tutaj? Piszę pracę licencjacką a biblioteka na mojej uczelni kuleje ;p Wyższa Szkoła Policji :) w lexie nie znalazłem.

Troszku mało danych. Jaka Izba SN? Sygnatura?

A. Marek Kodeks Karny Komentarz s 70

"(...) że celowe sprowokowanie zamachu po to, żeby zaatakowac sprowokowanego, nie mieści sie w granicach obrony koniecznej (zob. wyr. SN z 31 VIII 1979 r. OSNPG 1980 nr 12; szerzej L. Gardocki, Sprowokowana obrona konieczna, St. Praw. 1988, nr 1-2).

To wszystko co mam. A może jakiś inny wyrok SN dotyczący obrony koniecznej w zamachu sprowokowanym macie?

http://books.google.pl/books?id=h2c...ardocki sprowokowana obrona konieczna&f=false

Nawet w internecie ten komentarz znalazłem :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zatem proszę bardzo :)

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 31 sierpnia 1979 r., III KR 257/79
OSNPG 1980/2 poz. 12 str. 3
Każdy ma prawo odeprzeć w obronie koniecznej bezpośredni i bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro społeczne lub jednostki bez ponoszenia odpowiedzialności za skutki swego działania, pod warunkiem wszakże zastosowania obrony współmiernej do niebezpieczeństwa zamachu.
Nie może jednakże powoływać się na prawo do obrony koniecznej ten, kto przewidując możliwość zamachu i mogąc tego uniknąć, doprowadza do sytuacji umożliwiającej jego dokonanie, wychodzi mu „na przeciw”, prowokując niejako napastnika do zamachu.

Uzasadnienia nie ma. Jedynie teza.

Dzięki wielkie :) a mogę wiedzieć skąd to masz?

Powrót