Wyrejestrowałem się z UP bo podjąłem pracę, której tak naprawdę nie podjąłem...

• Autor wątku Autor wątku rob1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Byłam zarejestrowany jako bezrobotny z prawem do zasiłku w UP. W ostatni poniedziałek podjąłem pracę i tego samego dnia wyrejestrowałem się z UP. We wtorek zadzwonił do mnie kolega, który przebywa w Niemczech, że pilnie szukają u nich człowieka do pracy. Zadecydowałem się jechać. W środę rozmawiałem z szefem, że trafiła mi się oferta za granicą i dlatego chciałbym złożyć wypowiedzenie. Szef powiedział, że w takim razie możemy rozstać się tak jakby "umowy nigdy nie było": podobno nie zostałem jeszcze zarejestrowany w ZUS (firma ma na to 7 dni od podpisania umowy) a i mnie nie zależy na wynagrodzeniu za 2 dni pracy.

Czy mogę mieć jakieś problemy, jeśli UP sprawdzi, że nie wpływają za mnie składki do ZUS od pracodawcy? Czy powinienem pisać jakieś sprostowanie?
Dodam, że była to "normalna" praca którą sam sobie znalazłem, żaden staż z UP.

Dziękuję.

Jesteś wyrejestrowany z PUP i niech tak zostanie.

należy rozwiązać umowę na mocy porozumienia stron, jeśli pracodawca się na to zgadza. Powinien wypłacić ci wynagrodzenie i wydać świadectwo pracy. Koniec kropka.
edit:
nadmieniam ze to świadectwo bedzie również potrzebne przy kolejnej rejestracji w PUP

Ostatnia edycja:
Mnie nie zależy ani na wynagrodzeniu ani na świadectwie pracy (koniec końców i tak byłoby mi wstyd przedstawiać u przyszłego pracodawcy świadectwo z 2-dniowym okresem pracy), bardziej martwi mnie to, że UP może sprawdzić choćby w ZUS-ie czy pracuję i będę miał problem, że skłamałem w oświadzczeniu bo napisałem, że wyrejestrowuję się w związku z podjęciem pracy.

j-ms napisał:
należy rozwiązać umowę na mocy porozumienia stron,
rob1992 napisał:
"umowy nigdy nie było": podobno nie zostałem jeszcze zarejestrowany w ZUS

Umowy nie było, zgłoszenia do ZUS nie było.
Więc co rozwiązywać ? :)
Podejmujesz pracę za granicą i nie masz obowiązku rejestrowania się w PUP.

Janusz M. napisał:
Umowy nie było, zgłoszenia do ZUS nie było.
Więc co rozwiązywać ? :)
Podejmujesz pracę za granicą i nie masz obowiązku rejestrowania się w PUP.

osoba pracowała 2 dni. Umowa była dostarczona do PUP.

Janusz M. napisał:
Gdzie i kto tak pisze?

W urzędzie wydano decyzję administracyjna o pozbawieniu statusu osoby bezrobotniej z powodu podjecia zatrudnienia. W aktach sprawy na 100 % znajduje się dokument z którego wynika podjęcie pracy.
Należy postąpić tak jak powiedziałem wcześniej

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:
na 100 % znajduje się dokument z którego wynika podjęcie pracy.
Umowa nigdy nie została zawarta, więc nie może znajdować się w aktach. Jest najwyżej oświadczenie .

rob1992 napisał:
W ostatni poniedziałek podjąłem pracę
Czyli sprawa jasna
rob1992 napisał:
nie zależy na wynagrodzeniu za 2 dni pracy
to znaczy ze osoba wykonywała pracę a pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia
rob1992 napisał:
jakby "umowy nigdy nie było"
"jakby" - Czyli umowa była, ale można ją zniszyć
rob1992 napisał:
szef - a nie niedoszły pracodawca, lub przyszły pracodawca

Panie Januszu. Pana wiedza jest naprawę imponująca. Jednak w mojej ocenie doszło do nawiązania stosunku pracy. I jeśli osoba kiedykolwiek bedzie chciała się zarejestrować w pup, będzie musiała dostarczyć świadectwo pracy.
Jeśli jest w aktach oświadczenie osoby że podjęła pracę - jest to wystarczające dla PUP i prędzej czy później będzie trzeba się z tego rozliczyć

Powrót