wyrejestrowanie a studia

• Autor wątku Autor wątku Rafalxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafalxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam !

Otóż rezygnując ze stażu ( powody osobiste [ rezygnacja jakieś 2 tygodnie temu] ) zostałem wyrejestrowany na 3 miesiące ( o ile dobrze pamiętam ) i od października planuję iść na studia.

I tu pytanie czy ta kara za przerwanie czyli wyrejestrowanie może jakoś przeszkodzić mi w pójściu na studia ? Np. przy składaniu wniosku o stypendium, akademik i ogólnie na studia ?

Bo na akademik np. jest coś tam o pośredniaku:

"Aktualnie bezrobotni składają zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* za 2013 rok oraz dołączają zaświadczenie z Urzędu Pracy o pobieranym (niepobieranym) zasiłku."

Jedyną moją pracą był tylko ten staż kilku dniowy. Rok temu pisałem maturę dopiero.

I drugie pytanie:

Przy rezygnacji ze stażu muszę zwrócić koszt badań lekarskich. Pan z pośredniaka powiedział, że wyślą na mój adres numer konta pocztą na który mam wpłacić zależność. 2 tygodnie już minęły a listu nadal nie ma. To normalne czy powinienem się martwić ?

Pozdrawiam !

Rafalxxx napisał:
czy ta kara za przerwanie czyli wyrejestrowanie może jakoś przeszkodzić mi w pójściu na studia ? Np. przy składaniu wniosku o stypendium, akademik i ogólnie na studia ?(...) Bo na akademik np. jest coś tam o pośredniaku: "Aktualnie bezrobotni składają zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* za 2013 rok oraz dołączają zaświadczenie z Urzędu Pracy o pobieranym (niepobieranym) zasiłku."
W pójściu nie... natomiast przy stypendium czy akademiku może mieć wpływ. Jeśli jednym z wymaganych dokumentów jest poświadczenie faktu bycia bezrobotnym, to takiego zaświadczenia z PUP nie dostaniesz. Co najwyżej możesz otrzymać zaświadczenie, że nie masz statusu bezrobotnego. Jak do tego podejdzie uczelnia, trudno przewidzieć.
Rafalxxx napisał:
muszę zwrócić koszt badań lekarskich. Pan z pośredniaka powiedział, że wyślą na mój adres numer konta pocztą na który mam wpłacić zależność. 2 tygodnie już minęły a listu nadal nie ma. To normalne czy powinienem się martwić ?
Normalne. Wynika to z procedur administracyjnych. Najpierw musisz otrzymać decyzję o pozbawieniu statusu bezrobotnego z uwagi na przerwanie stażu z własnej winy. I dopiero po jej uprawomocnieniu (po 14 dniach od doręczenia) może zostać wydana kolejna decyzja dot. zwrotu pieniędzy.

Jeśli chodzi o akademik to takie coś trzeba dołączyć:

Czy w którymś punkcie mogę mieć problemy z tym, że jestem wyrejestrowany ?

Do wniosku należy dołączyć

Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* rodziców za rok 2013;
Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* studenta za rok 2013;
Dla rodzeństwa pełnoletniego, ale pozostającego we wspólnym gospodarstwie - zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* za rok 2013;
Zaświadczenie zawierające informacje o wysokości składek odprowadzanych na ubezpieczenie zdrowotne członków rodziny za rok 2013;
Zaświadczenie ze szkoły/uczelni o nauce rodzeństwa (rodzeństwo w wieku do
7-miu lat - kserokopia aktu urodzenia);
Sądowa decyzja w sprawie rozwodowej;
Sądowa decyzja o zasądzeniu alimentów;
Orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności studenta.
Rolnicy składają:
zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o osiągniętych dochodach* w 2013 roku oraz dołączają zaświadczenie lub nakaz płatniczy właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód oraz zaświadczenie z KRUS-u o pobieraniu bądź niepobieraniu zasiłku chorobowego za rok kalendarzowy 2013
umowę dzierżawy, w przypadku oddania części lub całości gospodarstwa rolnego, znajdującego się w posiadaniu rodziny studenta lub studenta, w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej.
Aktualnie bezrobotni składają zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach* za 2013 rok oraz dołączają zaświadczenie z Urzędu Pracy o pobieranym (niepobieranym) zasiłku.
Zaświadczenie o wysokości dochodów członka rodziny studenta w przypadku, jeśli osiągał on dochody poza granicami kraju w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód.

Poza tym Pani z pośredniaka mówiła, że idąc na studia i tak musiałbym się wyrejestrować...

Rafalxxx napisał:
Poza tym Pani z pośredniaka mówiła, że idąc na studia i tak musiałbym się wyrejestrować...
Zależy od trybu studiów. Jeśli stacjonarne to tak, jeśli zaoczne nie.

No na stacjonarne idę.

Czyli na stacjonarnych nie powinno być żadnych problemów ? ( zaświadczenie o byciu bezrobotnym itp ? )

Raczej nie. Ponieważ podejmując studia stacjonarne z mocy ustawy nie możesz mieć statusu bezrobotnego.

Powrót