Wyrejestrowanie pojazdu

• Autor wątku Autor wątku AlfaNetrunner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AlfaNetrunner

AlfaNetrunner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Ponad 2 miesiące temu sprzedałem samochód za granicą (Niemcy), byłem w Starostwie złożyłem wszystkie dokumenty o wyrejestrowanie z powodu sprzedaży za granicą, umowę kupna-sprzedaży. Wszystko zostało zaakceptowane, dostałem 2 pieczątki na umowie jedna z Starostwa że zostało zawiadomione o zbyciu pojazdu, druga z PZU. Tablic nie chcieli zabrać powiedzieli że mam sobie je zabrać i tyle. I tutaj moje pytanie czy nie powinienem dostać jakiegoś dokumenty potwierdzającego wyrejestrowanie pojazdu? Nowy właściciel nie zarejestrował pojazdu u siebie w Niemczech, gdyż nie ma takiej potrzeby a ma go tylko w celu "kolekcjonerskim".

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jakbym dodał pytanie w złej kategorii.

Jako wlaściciel pojazdu masz dwie możliwości:

1. Zawiadomić o zbyciu pojazdu (to nie jest wyrejestrowanie pojazdu) - przekładasz umowe, zawiadomienie o zbyciu i na umowie dostajesz pieczęć z adnotacją ze zawiadomiono o zbyciu pojazdu.

1. Wyrejestrować pojazd ze względu na zbycie za granice - składasz wniosek o wyrejestrowanie pojazdu (i zawiadamiasz o zbyciu), dołączasz umowe na której nastąpiło zbycie, oświadczenie że pojazd został zbyty za granice oraz uiszczasz opłatę 10zł opłaty skarbowej za wydanie decyzji o wyrejestrowaniu.

Ostatnia edycja:
Powrót