Wyrejestrowanie się po otrzymaniu propozycji pracy

• Autor wątku Autor wątku TomTerca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomTerca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Otrzymałem w urzędzie propozycję pracy razem ze skierowaniem na rozmowę. Nie jest to zupełnie oferta dla mnie, ponieważ kształcę się indywidualnie w innym kierunku (pani z pup stwierdziła, że nie jest to powód do odmowy).

Czy jeśli teraz (przed pójściem na rozmowę) wyrejestrowałym się z urzędu bez powodu to czy okres przez jaki nie będę mógł się zarejestrować ponownie to 14dni (jakby to było przed otrzymanie propozycji) czy 120dni (jak przy niestawieniu się na rozmowie)?

Ewentualnie chętnie przyjmę jakieś porady, jak się wyplątać z tego, ponieważ zależy mi na ubezpieczaniu, a pracy szukam na własną rękę w kierunku, w którym chcę się rozwijać.

Otrzymałeś decyzję administracyjną dotyczącą utraty statusu osoby bezrobotnej?

Dostałem skierowanie do pracy (na rozmowę) - mam pójść na rozmowę i po niej iść do urzędu z papierkiem o decyzji pracodawcy

Racja źle przeczytałem.

Dlaczego podczas wizyty w Urzędzie nie zapytałeś o taką możliwość, a teraz pytasz na forum?

A co to zmienia w temacie? Pomyślałem o tym jak wyszedłem z urzędu.

Lepiej się wyrejestrować i zarejestrować ponownie niż nie pójść na rozmowę kwalifikacyjną.W sumie to możesz na nią iść i zobaczysz co będzie,może pracodawca znalazł już chętnego.

Chciałbym własnie sie wyrejestrowac i zarejestrowac ponownie, tylko nie wiem czy jak zrobie to teraz, to czy bede musial odczekac 120dni czy tylko 14

Z
TomTerca napisał:
Chciałbym własnie sie wyrejestrowac i zarejestrowac ponownie, tylko nie wiem czy jak zrobie to teraz, to czy bede musial odczekac 120dni czy tylko 14

A nie jest tak że jak wyrejestrujesz się np: dzisiaj to jutro możesz spowrotem się zarejestrować?Mi się tak wydaje, na pewno te 120 dni odpada bo to jest okres czasu jeżeli odmówisz przyjęcia propozycji pracy bądź nie rozliczysz się ze skierowaniem do pracy.A skąd ty wziąłeś te 14 dni?

Nie pamietam gdzie, ale wiem że raczej tak jest. Z resztą to nie ważne, bo i tak bym się zarejestrował po 30 dniach, bo przez tyle od wyrejestrowania jeszcze jest ważne ubezpieczenie.

Pytanie tylko czy jak się wyrejestruje w tym momencie to nie potraktują to jako odmowa propozycji pracy i nie bede musial czekac 120dni?

Mogą tak właśnie to potraktować. Skierowanie otrzymał Pan bowiem wcześniej i z tego co Pan pisze nie ma zamiaru pracy podjąć.

Powrót