Wyrejestrowanie się z rejestru osób bezrobotnych- błędna data

• Autor wątku Autor wątku Cg00769
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cg00769

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Przeglądałem forum ale nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku, więc założyłem nowy temat.

Sprawa wygląda następująco:

W październiku 2014 zarejestrowałem się w PUP jako osoba bezrobotna. PUP przyznał mi prawo do zasiłku. Zasiłek pobierałem przez okres od 31.10.2014 do 25.11.2014. W międzyczasie wyjechałem szukać pracy za granicę.
Pracę znalazłem 18.11.2014 początkowo nie dostałem żadnej umowy o pracę, a przez cały okres zatrudnienia pracowałem na kontraktach tygodniowych. Pierwszy kontrakt jaki został mi przesłany pocztą był na okres od 25.11.2014 do 28.11.2014. Po otrzymaniu kontraktu poinformowałem PUP o podjęciu pracy z dniem 25.11.2014 (tak jak było na moim pierwszym kontrakcie). PUP wyrejestrował mnie z rejestru osób bezrobotnych i wypłacił zasiłek do 25.11.2014. Jestem osobą pracującą sezonowo, dlatego w okresie zimowym jestem znowu bez pracy. Wystąpiłem o wystawienie zaświadczenia o zatrudnieniu E301/U1 w kraju w którym pracowałem sezonowo. Dostałem zaświadczenie E301/U1 w którym jest napisane że moja praca miała początek z dniem 18.11.2014 (najprawdopodobniej mój pierwszy kontrakt zaginął na poczcie). I tu jest mój cały problem, ponieważ według tego co jest na zaświadczeniu byłem bezpodstawnie zarejestrowany jako osoba bezrobotna, a co gorsze za ten okres został mi wypłacony zasiłek.

Jak mogę to teraz wyjaśnić? Czy zwrot pieniędzy z przeprosinami wystarczy? Jaka kara może zostać na mnie nałożona?

Muszę się teraz zarejestrować jako bezrobotny, żeby mieć prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Byłem w PUP ale osoba tam pracująca nie chce mnie zarejestrować jako bezrobotny, ponieważ muszę mieć świadectwa pracy za ostatni okres w którym pracowałem w celu ustalenia prawa do zasiłku (świadectwa nie mogę przedstawić, ponieważ jest na nim data rozpoczęcia pracy 18.11.2015). Czy jest możliwe żeby się zarejestrować jako bezrobotny i mieć prawo do bezpłatnej opieki medycznej a jednocześnie nie przedstawić świadectw pracy i zrezygnować z zasiłku?

Cg00769 napisał:
Jak mogę to teraz wyjaśnić? Czy zwrot pieniędzy z przeprosinami wystarczy?
Wystarczy. Jednak ze zwrotem pieniędzy wstrzymaj się do momentu wydania stosownej decyzji przez PUP.
Cg00769 napisał:
Czy jest możliwe żeby się zarejestrować jako bezrobotny i mieć prawo do bezpłatnej opieki medycznej a jednocześnie nie przedstawić świadectw pracy i zrezygnować z zasiłku?
Niestety, nie. Do rejestracji konieczne jest przedstawienie świadectwa/świadectw pracy.

Urzad pracy nie moze odmowic ci rejestracji w takim przypadku. Przedstaw w urzedzie zaswiadczenie z zatrudnieniem od 18.11.2014. Bedzie wszczete postepowanie w sprawie uchylenia decyzji o wyrejestrowaniu. Dostaniesz rowniez dec o nadplacie zasilku i to musisz oddac. Nie wykluczone ze zostaniesz skierowany do WUP w celu ustalenia prawa do zasilku i potwiedzenia okresu zatrudnienia. Byc moze wrocisz na uzupelnienie zasilku.
I na przyszlosc, podaj faktyczna date zatrudnienia. A nie pierwszy lepszy papierek jaki w reke ci wpadnie

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:
Urzad pracy nie moze odmowic ci rejestracji w takim przypadku.
Proszę wytłumaczyć na jakiej podstawie Pana zdaniem PUP ma obowiązek zarejestrować osobę bez wymaganych prawem dokumentów.

A jakiego dokumentu brakuje? Zaswiadczenie o zatrudnieniu ma

Przepraszam, nie zauważyłam, że autor posiada zaświadczenie o zatrudnieniu.
W takim przypadku rejestracja w PUP nie powinna stanowić problemu... no chyba, że zaświadczenie potwierdza jedynie okres pracy, a nie ma w nim informacji o wysokości osiągniętego wynagrodzenia. Wtedy będzie problem.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Przepraszam, nie zauważyłam, że autor posiada zaświadczenie o zatrudnieniu.
W takim przypadku rejestracja w PUP nie powinna stanowić problemu... no chyba, że zaświadczenie potwierdza jedynie okres pracy, a nie ma w nim informacji o wysokości osiągniętego wynagrodzenia. Wtedy będzie problem.

Nie bedzie problemu. Po zatrudnieniu za granica okresy zaliczane potwierdza marszalek wojewodztwa po zaciagnieciu informacji z odpowiedniej instytucji w danym panstwie.

Kosssz napisał:
Wystarczy. Jednak ze zwrotem pieniędzy wstrzymaj się do momentu wydania stosownej decyzji przez PUP.
Niestety, nie. Do rejestracji konieczne jest przedstawienie świadectwa/świadectw pracy.

Proszę nie wprowadzać w bład. Można się w ten sposób zarejestrować i PUP nie będzie o niczym wiedział jeśli to była praca za granicą. Gorzej jest gdy nie chce się przedstawiać świadectwa pracy, umowy zlecenia wystawionego w Polsce, gdyż PUP weryfikuje okresy ubezpieczenia z ZUS, jeśli zabraknie dokumentu potwierdzającego dany okres ubezpieczenia to trzeba będzie go przedstawić. Ale nie musi być to świadectwo pracy/umowa, wystarczy zaświadczenie z ZUS o podleganiu ubezpieczeniom w tym okresie (wystawiają od ręki). Świadectwa pracy, umowy mogą przecież zaginać ;).
Sam byłem w podobnej sytuacji, więc wiem co mówię.

dertyh napisał:
Proszę nie wprowadzać w bład. Można się w ten sposób zarejestrować i PUP nie będzie o niczym wiedział jeśli to była praca za granicą.
Czyli zataić fakt pracy za granicą... Gratuluję etycznej postawy na forum prawnym.
Faktycznie w takim przypadku osoba zostanie zarejestrowana jako bezrobotna, ponieważ nikt nie będzie sprawdzał jej prawdomówności. Pracownik PUP nie dysponuje wariografem. Ewentualna odpowiedzialność za składanie fałszywych oświadczeń to już osobna sprawa.
dertyh napisał:
PUP weryfikuje okresy ubezpieczenia z ZUS, jeśli zabraknie dokumentu potwierdzającego dany okres ubezpieczenia to trzeba będzie go przedstawić.
W kwestii wyjaśnienia, to ZUS (i to stosunkowo od niedawna)przesyła cyklicznie do PUP raport, na którym wykazuje wyłącznie osoby posiadające tzw. "zbieg ubezpieczeń" (w trakcie posiadania statusu bezrobotnego został zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu) i takie sprawy musi wyjaśniać, m.in. wzywając samego zainteresowanego do wyjaśnień i udokumentowania drugiego tytułu do ubezpieczenia.
dertyh napisał:
Ale nie musi być to świadectwo pracy/umowa, wystarczy zaświadczenie z ZUS o podleganiu ubezpieczeniom w tym okresie (wystawiają od ręki).
Nie zwalnia to z obowiązku przedstawienia świadectwa pracy jeśli bezrobotny je otrzymał. Zgodnie z § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r.w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy "Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny (...)przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji: (...)świadectwa pracy i inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów ustawy". Zwracam uwagę, że "i" to nie to samo co "lub".

Dodatkowo zgodnie z § 5. 6. cytowanego wyżej rozporządzenia - "Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny (...) przekazuje pracownikowi powiatowego urzędu pracy w trakcie rejestracji następujące dane:(...)
- okresy zatrudnienia z podaniem nazwy pracodawcy, zajmowanego stanowiska pracy, wymiaru czasu pracy i podstawy wykonywania pracy,
- okresy wykonywania innej pracy zarobkowej i opłacania składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności."
dertyh napisał:
Jedno doświadczenie nie czyni z nikogo eksperta.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Cytat:
Napisał/a dertyh
Proszę nie wprowadzać w bład. Można się w ten sposób zarejestrować i PUP nie będzie o niczym wiedział jeśli to była praca za granicą.
Czyli zataić fakt pracy za granicą... Gratuluję etycznej postawy na forum prawnym.
Faktycznie w takim przypadku osoba zostanie zarejestrowana jako bezrobotna, ponieważ nikt nie będzie sprawdzał jej prawdomówności. Pracownik PUP nie dysponuje wariografem. Ewentualna odpowiedzialność za składanie fałszywych oświadczeń to już osobna sprawa.

W 100% się zgadzam. W momencie rejestracji podpisujesz wydruk karty rejestracyjnej w której są wskazane okresy zatrudnienia. Podpisujesz - potwierdzasz ze ta tabelka jest zgodna ze stanem faktycznym, bierzesz na siebie odpowiedzialność.

Kosssz napisał:
PUP weryfikuje okresy ubezpieczenia z ZUS, jeśli zabraknie dokumentu potwierdzającego dany okres ubezpieczenia to trzeba będzie go przedstawić.
W kwestii wyjaśnienia, to ZUS (i to stosunkowo od niedawna)przesyła cyklicznie do PUP raport, na którym wykazuje wyłącznie osoby posiadające tzw. "zbieg ubezpieczeń" (w trakcie posiadania statusu bezrobotnego został zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu) i takie sprawy musi wyjaśniać, m.in. wzywając samego zainteresowanego do wyjaśnień i udokumentowania drugiego tytułu do ubezpieczenia.

To bezrobotny musi udokumentować staż pracy a nie pracownik PUP.
Nie zmienia to faktu ze PUP to weryfikuje. Do dyspozycji PUP są dwa rodzaje raportów z ZUS w formie elektronicznej, nie tylko "zbiegi". Radze nie kombinowac

Kosssz napisał:
Nie zwalnia to z obowiązku przedstawienia świadectwa pracy jeśli bezrobotny je otrzymał. Zgodnie z § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r.w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy "Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny (...)przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji: (...)świadectwa pracy i inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów ustawy". Zwracam uwagę, że "i" to nie to samo co "lub".

Dodatkowo zgodnie z § 5. 6. cytowanego wyżej rozporządzenia - "Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny (...) przekazuje pracownikowi powiatowego urzędu pracy w trakcie rejestracji następujące dane...)
- okresy zatrudnienia z podaniem nazwy pracodawcy, zajmowanego stanowiska pracy, wymiaru czasu pracy i podstawy wykonywania pracy,
- okresy wykonywania innej pracy zarobkowej i opłacania składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności."

§8 pkt 5 tego samego rozporzadzenia, mogą byc szczególne przypadki:) A są:)

Kosssz napisał:
Napisał/a dertyh
Jedno doświadczenie nie czyni z nikogo eksperta.

Potwierdzam w 100%:) - moze ci się udało:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
j-ms napisał:
§8 pkt 5 tego samego rozporzadzenia, mogą byc szczególne przypadki A są
Owszem, ale w tym konkretnym przypadku nie wiemy czy tak właśnie było.
Moim zdaniem starosta nie powinien tego przepisu nadużywać.

Wiec doszlismy do wniosku, ze o wszystkim trzeba informowac, o zatrudnieniu za granica tez. Jak dla mnie, temat do zamkniecia☺

Myślałem że to forum jest od dawania praktycznych porad ludziom którzy mają kłopoty, a nie od cytowania paragrafów. To można usłyszeć w urzędach.
Poza tym nikt nie poinformował "Cg00769" o tym, że:
"Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł."- art. 119. ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Jego sytuacje można pod ten paragraf podciągnąć.

Ostatnia edycja:
dertyh napisał:
Myślałem że to forum jest od dawania praktycznych porad ludziom którzy mają kłopoty, a nie od cytowania paragrafów. To można usłyszeć w urzędach.
Poza tym nikt nie poinformował "Cg00769" o tym, że:
"Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł."- art. 119. ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Jego sytuacje można pod ten paragraf podciągnąć.

Nie mozna podciagnac pod ten 'paragraf'.
Myslales i sie nie zawiodles. Osoba zostala poinformowanc co ma zrobic

Ostatnia edycja:
dertyh napisał:
nikt nie poinformował "Cg00769" o tym, że: "Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł."- art. 119. ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Nikt na forum nie poinformował, bo nikt z góry nie zakłada, że bezrobotny świadczy pracę nielegalnie. Poza tym, aby podlegać karze z tego tytułu trzeba zostać przyłapanym przez PIP.

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:
Nie mozna podciagnac pod ten 'paragraf'.
Myslales i sie nie zawiodles. Osoba zostala poinformowanc co ma zrobic

No tak, ma przepraszać PUP, że w ogóle ośmielił się zrobić coś nie tak, bić głową o podłogę składając pokłony i wyrażać "czynny żal" ;).

dertyh napisał:
No tak, ma przepraszać PUP, że w ogóle ośmielił się zrobić coś nie tak, bić głową o podłogę składając pokłony i wyrażać "czynny żal" ;).

Powinien przeprosic ciebie, mnie i innych podatnikow, nie tyko pup. Przez takie - nazwijmy to - pomylki jest zatrudnianych duzo wiecej pracownikow, bo ktos musi to naprawc. A ja i ty za to zaplacimy.

Nikt nie wymaga pokłonów, ale też nikt inny nie będzie odpowiadał za jego błędy.

Powrót