Wyrejestrowanie wiekowego samochodu z wygasłą ponad 11,5 roku temu polisą OC

• Autor wątku Autor wątku bocian23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bocian23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam forumowiczów. Poczytałem trochę o tematach związanych z rosnącą "siłą przebicia" tzw. UFG i różnych problemach wiążących się z wyrejestrowaniem starszych , nie używanych pojazdów. Pragnę zapytać szanownych, co mogliby doradzić w sytuacji w jakiej ja osobiście się znalazłem. Posiadam starsze "zabytkowe auto" ( nie jest jednak zarejestrowane jako zabytek) zarejestrowane na starych czarnych tablicach. Auto ma pewną "skazę" prawną ponieważ, jest problem własności - gdyż jeden ze współwłaścicieli zmarł nagle - i sprawa nie została powierzona do wyjaśnienia sądowi . Ostatnia polisa OC wygasła około 11,5 roku temu, auto oczywiście nie posiada również ważnego przeglądu i nie było właśnie przez tyle lat używane. W związku z nasilającymi się "przesiewami" UFG zaczynam się obawiać czy przedawnienie w takim wypadku mnie obejmuje ( forumowicze pisali o 5 i 3 latach przedawnienia funduszu ubezpieczeniowego - ale w innych postach - jakby go nie było). Proszę o poradę co zrobić by wyrejestrować leciwe auto lub co zrobić żeby UFG nie rozpoczęło nowej sprawy.

Odwiedzić stację demontażu pojazdów , następnie wyrejestrować pojazd w WK (oczywiście jeśli masz prawo własności do auta)

Witam:
Dzięki za odpowiedź Ryśku. Z tym wyrejestrowaniem może być chyba jednak problem , ponieważ ja jestem ale jednym z właścicieli ( w dowodzie wymienionych jest 3 - jeden z nich zmarł - o czym pisałem ). Czy nie muszę przeprowadzić w sądzie jakiś czynności spadkowych czy np. czegoś takiego jak poświadczenie dziedziczenia, które podobno pozwala nabyć spadek u notariusza ??
Pozostaje jeszcze temat działań UFG -- tzn. jeżeli podejmę działania związane z wyrejestrowaniem w WK, to oni nie dostaną z automatu impulsu do przeskanowania tego co -- było u pana wyrejestrowującego przed tym jak zechciał się wyrejestrować ze swoim pojazdem ??? Proszę o możliwe podpowiedzi jak to ugryźć fachowo i nie zaliczyć tzw. "wtopy".

Przedawnienie obejmuje część okresu. Z ostatnich 5 lat nazbiera się i tak olbrzymia kara.
Jak by nie patrzeć to kiedyś musisz wyrejestrować a im szybciej tym mniejsze prawdopodobieństwo, że UFG wychwyci przerwę w opłacaniu ubezpieczenia.

Witam:
Shocked dzięki za odpowiedź . Rozumiem to co napisałeś, że im szybciej tym lepiej. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny temat z "wyprostowaniem" własności np. do pojazdu czy podobnych rzeczy .Chciałby zorientować się czy procedura rozpoczęta w WK nie odpala z automatu czynności w UFG. Dzięki .Pozdrawiam

Powrót