B
bocian23
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam forumowiczów. Poczytałem trochę o tematach związanych z rosnącą "siłą przebicia" tzw. UFG i różnych problemach wiążących się z wyrejestrowaniem starszych , nie używanych pojazdów. Pragnę zapytać szanownych, co mogliby doradzić w sytuacji w jakiej ja osobiście się znalazłem. Posiadam starsze "zabytkowe auto" ( nie jest jednak zarejestrowane jako zabytek) zarejestrowane na starych czarnych tablicach. Auto ma pewną "skazę" prawną ponieważ, jest problem własności - gdyż jeden ze współwłaścicieli zmarł nagle - i sprawa nie została powierzona do wyjaśnienia sądowi . Ostatnia polisa OC wygasła około 11,5 roku temu, auto oczywiście nie posiada również ważnego przeglądu i nie było właśnie przez tyle lat używane. W związku z nasilającymi się "przesiewami" UFG zaczynam się obawiać czy przedawnienie w takim wypadku mnie obejmuje ( forumowicze pisali o 5 i 3 latach przedawnienia funduszu ubezpieczeniowego - ale w innych postach - jakby go nie było). Proszę o poradę co zrobić by wyrejestrować leciwe auto lub co zrobić żeby UFG nie rozpoczęło nowej sprawy.