Wyrejestrowanie z PUP

• Autor wątku Autor wątku Aprilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aprilek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
proszę o radę:
Zarejestrowałem się w UP w połowie maja i dostałem termin wizyty (podpisu) na 2 czerwca. Niestety w tym terminie zamierzam wyjechać na około 2 tygodnie, jest to podróż planowana od dawna i nie mogę zawieść.
Stąd pytanie:
- czy istnieje szansa na zmianę terminu (np. przez dyrektora PUP)?, próbowałem rozmawiać z Panią inspektor, która wyznaczała datę, ale była obojętna na prośbę.
- albo czy mogę się wyrejestrować z UP bez podawania przyczyny i zarejestrować ponownie po powrocie bez żadnych przeszkód?
- czy po samowolnym wyrejestrowaniu nadal obejmuje mnie ubezpieczenie zdrowotne przez 30 dni?

Aprilek napisał:
- czy istnieje szansa na zmianę terminu (np. przez dyrektora PUP)?, próbowałem rozmawiać z Panią inspektor, która wyznaczała datę, ale była obojętna na prośbę.
Możesz zgłosić brak gotowości do pracy i nie stracić przy tym statusu bezrobotnego jeśli niezdolność do pracy nie przekroczy 10 dni w roku kalendarzowym i poinformujesz o niej PUP przed terminem wizyty.
Aprilek napisał:
- albo czy mogę się wyrejestrować z UP bez podawania przyczyny i zarejestrować ponownie po powrocie bez żadnych przeszkód?
Oczywiście i chyba to będzie najlepsze wyjście.
Aprilek napisał:
- czy po samowolnym wyrejestrowaniu nadal obejmuje mnie ubezpieczenie zdrowotne przez 30 dni?
Tak.

Ostatnia edycja:
Powrót