Wyrejestrowanie z UP

• Autor wątku Autor wątku Kishurge
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kishurge

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jeżeli posiadam umowę o pracę z terminem rozpoczęcia od dnia 18.03.2014, a jutro tzn. 26.03.2014 pójdę wyrejestrować się do urzędu pracy to będzie mogła zostać założona na mnie jakas kara, mimo, że nie posiadam prawa do zasiłku?
Pani w kadrach powiedziała mi, że jeżeli nie posiadam prawa do zasiłku to nie maja prawa nalożyć na mnie jakiejkolwiek kary, lecz nie jestem do tego przekonany. Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Nic Panu nie zrobią, nawet można zgłosić zatrudnienie przez telefon, bo nie zawsze można się stawić osobiście w godz. urzędowania.Ja tak zrobiłam i to dopiero po 2-3 tygodniach, bo dopiero dostałam do rąk umowę o pracy ,a nie wiedziałam czy okres próbny będzie na "papierku".

Kishurge napisał:
Pani w kadrach powiedziała mi, że jeżeli nie posiadam prawa do zasiłku to nie maja prawa nalożyć na mnie jakiejkolwiek kary
Pani w kadrach
zbyt pochopnie wydaje wyroki. Każdy bezrobotny, który ze zgłoszeniem podjęcia pracy zwleka i przekroczy termin 7 dni ryzykuje karę grzywny nie mniejszą niż 500 zł. Prawo do zasiłku czy jego brak nie ma tutaj absolutnie znaczenia.
Na pocieszenie dodam, że kara ta jest rzadko egzekwowana, ale nie wykluczona, o czym tak stanowczo zapewnia MAMA2000.

MAMA2000, jak już wyżej napisałam bezrobotnemu, który nie zgłosił podjęcia pracy w terminie 7 dni grozi kara grzywny nie niższa niż 500 zł. To, że w Pani przypadku nie wyegzekwowano kary, nie oznacza, że w tym przypadku też tak będzie. Proszę udzielając porad nie bazować wyłącznie na własnych doświadczeniach, bo nie są odzwierciedleniem przepisów prawa.

Powrót