wyrejestrowanie z urzędu pracy, złożenie odwołania

• Autor wątku Autor wątku ati0007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ati0007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

a wiec mam taki problem, po prostu wyrejestrowanie mnie z urzędu pracy jest z tego względu ze źle oczytałem naniesiony termin na "świstku" (napisany długopisem przez Panią) zamiast przyjść 16 przyszedłem 18,zupełny przypadek spowodowany złym odczytaniem terminu, Pani powiedziała ze zostanę wyrejestrowany z urzędu,(po krótkiej konsultacji z dyr. postanowiono ze zostanę wyrejestrowany) natomiast przysługuje mi odwołanie od takowej decyzji, która chciałbym zastosować, ( jest mi potrzebny status os. bezrobotnej ponieważ ubiegam się o staż)

jakie są moje szanse na przywrócenie takiego statusu, decyzji jeszcze nie otrzymałem .. proszę o kompetentna pomoc i wypowiedz ..dzięki

Naiwne tłumaczenie, ale być może PUP usprawiedliwi nieobecność.

zdaje sobie z tego sprawę, specjalnie zarejestrowaniem się do PUP w celu odbycia stażu,a tu taka głupota, 3 miesiące komplikuje mi trochę sprawę, nie mam wyjścia, mam nadzieje wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony.. aha , forma odwołania jest jakaś szczególna czy wg własnego uznania tzn. np. : Odwołuję się od decyzji PUP .........itd. oraz nizej uzasadnienie ...itd. ???

dobrze .........itd.....itd...... powodzenia :)

Witam,
mam pewien problem:skończyłam szkołe ( LO ), obecnie jestem zarejestrowana w PUP. Mój tata jest w KRUS i chce mnie też tam zarejestrowc, zebym mi się liczyło do emerytury,ale muszę się wyrejestrowac w PUP-ie. Nie wiem jak to zrobic, czy muszę podawac powód? jakieś pismo mam napisac, czy w ogóle im mówic ze moj tata chce mnie wziąc na KRUS? Co mam w tej sytuacji zrobic?
POMÓŻCIE PROSZĘ

Po prostu musisz iść do PUP i zgłosić (zapewne na piśmie pisząc podanie albo wypełniając gotowy druk), że chcesz się wyrejestrować na własny wniosek. I tyle!
Nie musisz podawać powodu, bo rejestracja jest dobrowolna.

Dziękuję i pozdrawiam

witam.
mam pytanie chcą mnie wyrejestrować z urzędu pracy bo nie podejmuje żadnych szkoleń i niewiem co mam robić. żadnych szkolen nie moge podjąć bo mam dwójke małych dzieci i niemam z kim ich zostawić.byłam w urzędzie pracy to powiedzieli mi że przepisy się zmieniły od stycznia i mogom mnie wyrejestrować albo na ich żądanie albo na moje i ich to nieobchodzi że niemam z kim zostawić dzieći i czy mogę się odwołać.prosze pomużci bo już sama niewiem co mam robić.

W tej sytuacji UP ma rację. Nie spełniasz podstawowego warunku tzn. nie jesteś zdolna i gotowa do podjęcia pracy lub innej formy pomocy oferowanej przez urząd. Należy przede wszystkim odpowiedzieć na podstawowe pytanie: w jakim celu jesteś zarejestrowana w UP?

Witam, mam podobny problem. Miałam się stawić na podpis do UP dnia 05.03. Niestety choroba rozłożyła mnie do tego stopnia że nie dałam rady się stawić. Mam zaświadczenie lekarskie że byłam niezdolna do podróży i stawienia się od dnia 05.03 do dnia 14.03. Z pewnością decyzja o wyrejestrowaniu została już wydana ponieważ nie złożyłam tego zaśw. w ciągu przepisowych 7 dni. Teraz pozostaje tylko odwołanie. Czy jest szansa powodzenia? Bardzo mnie niepokoi ta sprawa ponieważ staram się o staż a 4 miesiące w plecy to dla mnie bardzo dużo.

Czy jest w ogóle jakaś szansa że przywrócą mi status bezrobotnego?

Witam ! Ja także mam problem ! Dnia 05.05 miałam termin do UP niestety nie mogłam sie stawić na wizytę ponieważ pisałam maturę w dniach od 5-7 a następnie miałam ustne 11 i 13 w urzędzie pojawiłem sie 15 z usprawiedliwieniem ze szkoły niestety pan wziął moje usprwiedliwienie i powiedział ze sprawa bedzie rozpatrzana mówiłam tez ze mam małe dziecko i sama wychowuje dIecko i nie każdy z maleństwem zostanie a do urzędu mam 1,5 god jazdy. Przyszła mi decyzja o wyrejstrowaniu w której napisano ze moge sie odwołać proszę o pomoc jak sie moge Odwołać do danej decyzji. Chyba urzad powinien byc za tym aby podnosić kwalifikacje.., a nie je utrudniać dodam jeszcze ze chciałam starać sie o straż ale teraz to juz po całości jestem w kropce pomocyy! Jak napisyacbpismo odwołujące sie ?

A jest jakiś racjonalny powód, dla którego o braku możliwości stawiennictwa powiadomiłaś PUP po fakcie, a nie przed wyznaczonym terminem wizyty (tak jak należy)? Z jakiego powodu czekałaś aż 10 dni na wizytę w PUP?

Ostatnia edycja:
Nie wiedziałam ze trzeba zgłosić to wcEsnej myślałam zebrał szkoła wystawiła mi usprawiedliwienie to bedzie wszystko w porządku. A tak jak pisałam dotarłem tam dopieo 10 dni pózniej tak jak pisze cieżko mi z zmarłym dzieckiem nie każdy z maleństwem zostanie.., i zawsze muszę kombinować ;/

Nikt nie chce zostawać z maleństwem i brać go pod opiekę o na własna odpowiedzialność ;( a nie jestem mobilna wiec tez cieżko

Korzystaj z

Ostatnią edycję dokonał moderator:
39blondyneczka39 napisał:
Chyba urzad powinien byc za tym aby podnosić kwalifikacje.., a nie je utrudniać (...) Nie wiedziałam ze trzeba zgłosić to wcEsnej myślałam zebrał szkoła wystawiła mi usprawiedliwienie to bedzie wszystko w porządku.
Niestety, nie wystarczy.
Jako osoba bezrobotna masz owszem prawa, ale także obowiązki, a jednym z podstawowych jest obowiązkowe stawiennictwo w wyznaczonych terminach i bezwzględne ich pilnowanie. Skoro podjęłaś decyzję o dokonaniu rejestracji jako osoba bezrobotna i podczas rejestracji zadeklarowałaś pełną gotowość do podjęcia pracy (ze wszystkimi tego skutkami, także dojazdami do PUP czy też na rozmowy do pracodawców) oraz innej pomocy przewidzianej prawem, którą będzie Ci chciał zaoferować PUP, to nie oczekuj, że tłumaczenie o braku opieki do dziecka lub egzaminach w szkole zostanie uznane za uzasadnione. Wręcz przeciwnie, świadczy to tylko o tym, że jednak nie jesteś w danej chwili gotowa podjąć pracę.
Inaczej sprawa by się miała, gdybyś o chwilowej niezdolności o pracy poinformowała przed terminem obowiązkowej wizyty (każdy bezrobotny ma możliwość potocznie mówiąc "zawiesić" status bezrobotnego przez 10 dni w danym roku kalendarzowym, czyli nie utracić go jeśli wcześniej zawiadomi PUP i chwilowej niezdolności do pracy zanim zostanie "przyłapany"), o czym na pewno też zostałaś pouczona w PUP... chociażby podpisując dokumenty.
tak jak pisałam dotarłem tam dopieo 10 dni pózniej
I to jest dowód na to, że nie czytałaś dokumentów, które podpisałaś rejestrując się w PUP... a być może, których egzemplarz masz w domu. Usprawiedliwić nieobecność można przez 7 dni, a nie przez 10. Usprawiedliwienie ze szkoły pomimo braku możliwości uwzględnienia go i tak dostarczyłaś o 3 dni za późno.
Przyszła mi decyzja o wyrejstrowaniu w której napisano ze moge sie odwołać proszę o pomoc jak sie moge Odwołać do danej decyzji.
Możesz się odwołać, bo takie prawo ma każdy bezrobotny. Na złożenie odwołania masz 14 dni od dnia doręczenia Ci decyzji. Z tym, że wielkich szans na uwzględnienie odwołania i uchylenie decyzji pozbawiającej statusu bezrobotnego nie widzę.
Jak już wyżej napisałam, z punktu widzenia praw i obowiązków nałożonych na osobę bezrobotną, która rejestrując się w PUP dobrowolnie deklaruje pełną gotowość do pracy, opieka nad małoletnim dzieckiem/osobą zależną czy też egzaminy w szkole, które uniemożliwiają realizowanie obowiązków bezrobotnego nie mogą zostać uznane za powód usprawiedliwiający niestawiennictwo. Ale próbować nikt Ci nie zabrania.
Jak napisyacbpismo odwołujące sie ?
W jaki sposób je napisać poruszane było tutaj http://forumprawne.org/bezrobocie/612506-jak-napisac-odwolanie-pup.html.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:

Nie cytuje się tak długich postów.- Admin

Mam prośbie do kosssz ! Napisze Ci co mi przyszło, przepisze to i miałabym ogromna prośbę abyś mi napisał to całe pismo, i dac jakis powód który uwzględnia bardzo mi zależy !;(

W lewym rogu ; starosta krakowski
Urzad pracy powiatu krakowskiego . Po prawej moje dane. Na środku decyzja nr ... I data ...

W sprawie pozbawienia statusu bezrobotnego.
Tu podany art. Nie będę go przepisywac. Dalej
Niżej napisane ze pozbawiają mnie statusu osoby bezrobotnej z dniem 05.05.2015 i nadają sprawie rygor wykonalności natuchmiastowej.

Uzasadnienie
Za osobę bezrobotna nie moze byc uznana osoba, która nie stawia sie w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie nie powiadomiła o okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa . W paki przypadku jest to 1 niestawiennictwo wyznaczonym terminie, w związku z tym pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia niestawienia sie na okres 120 dni .
Mając na uwadze powyższy stan faktyczny i prawny i orzekam ja w sentencji .

Pouczenie ;
Od niniejszej decyzji decyzjiprzysluguje stronie prawo wniesienia odwołania do wojewody małopolskiego - wydział polityki społecznej małopolskiego urzędu wojewódzkiego krakow ul basztowa 22 za pośrednictwem starosty krakowskiego - dyrektora urzędu pracy powiatu krakowskiego w Krakowie ul mazowiecka 21 w terminie 14 dni od daty jej doręczenia. Odwołanie mozna rownież założyć w swojej filii ( moja filia slomniki )

Niżej napisane ze niepodległa opłacie artykuł. I niżej podpis tam starosty a po lewej napisane ; pptwierdAm odbiór decyzji w/w
......

Bardzo proszę cię o pomoc. Abyś mi napisał pismo co i jak bo bardzo to potrzebuje aby mi uznali to;( tak jak pisałam usprawiedliwienie dowiozlam 15 ;( prosE !

miałabym ogromna prośbę abyś mi napisał to całe pismo, i dac jakis powód który uwzględnia bardzo mi zależy !;(
Nie oczekuj ode mnie, że wskażę Ci fałszywy powód jako "złoty środek", aby uniknąć konsekwencji. Poza tym tak jak już wcześniej napisałam, nie ma tutaj przesłanek, aby decyzja została uchylona, bo Twoje niestawiennictwo nie było skutkiem zdarzenia, na które nie miałaś wpływu bądź którego nie byłaś w stanie przewidzieć np. choroba, śmierć bliskiej osoby, wypadek komunikacyjny czy inny przypadek losowy.

Proponuję natomiast spróbować jeszcze w taki sposób: napisz to odwołanie (w wątku http://forumprawne.org/bezrobocie/612506-jak-napisac-odwolanie-pup.html masz opisane jak praktycznie krok po kroku), jeśli chodzi o uzasadnienie to napisz zgodnie ze stanem faktycznym i składając je w PUP spróbuj porozmawiać indywidualnie z osobą, która decyzję wydała (z reguły jest to kierownik lub dyrektor) i wyjaśnić w indywidualnej rozmowie dlaczego zależy Ci na zachowaniu statusu bezrobotnego. Być może go/ją przekonasz.
Bo szczerze powiedziawszy ja nie wiem dlaczego zależy Ci na posiadaniu statusu bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Witam.Kilka dni temu otrzymałem list z UP oznajmiający,że straciłem status bezrobotnego[bez zasiłku] w związku z podjęciem pracy.Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ nie podpisywałem żadnych dokumentów które świadczyłyby o jakimkolwiek zarobku.Okazało się,że w marcu będąc na okresie próbnym w pewnej firmie pracodawca bojąc się kontroli wpisał mnie jako osobę wykonującą pracę o dzieło i co za tym idzie biorącą za nią wynagrodzenie.Co najgorsze bez mojej wiedzy.Gdyby mnie poinformował o tym to bym się wyrejestrował i nie byłoby problemu.A teraz po 2 miesiącach otrzymałem pismo ,że od 17 marca jestem bezrobotny.Mam 10 dni na odwołanie.Co mam napisać?Pomóżcie!!

Dziękuję za odpowiedż.Według dokumentu pracowałem od połowy marca do połowy kwietnia.Jeszcze jedno pytanie.Grożą mi karą min.500zł chyba,że zgłoszę mój dochód przed kontrolą PIP.Co mam przez to rozumieć?Chodzi o kontrolę w firmie i odkrycie mojej pracy w tejże?Czy o coś innego.Jest możliwość jej uniknięcia?Czy to jest nieuniknione?Czy jest zależne od widzimisię kogoś tam?Proszę o podpowiedż.Czy mam się przejmować czy to odpuścić bo i tak za miesiąc mam załatwioną pracę.A zarejestrowałem się aby mieć ubezpieczenie bo wiedziałem,że jak sam nie znajdę pracy to już na pewno PUP mi jej nie znajdzie. Pozdrawiam.

Powrót