Wyrejestrowanie z Urzędu Pracy ?

• Autor wątku Autor wątku kwiatek191084
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Grozi, ale chyba teoretycznie, gdyż o ile pamięć mnie nie myli od 1 stycznia 2009 r. pracodawca nie ma obowiązku informowania UP o każdej zatrudnianej osobie?

Obowiązek ten został przeniesiony na pracownika. Mówimy o pracowniku a nie o pracodawcy.

Napisałbym coś, ale zostanę zganiony, że te forum działa na informowaniu, jakie jest prawo, a nie jak je omijać.

--------------------------------------------------------------------------------

Mowa jest srebrem, milczenie złotem.
Teraz rozumiem dlaczego ZUS nie poinformował mnie ,o możliwości przeliczenia emerytury przed ukończeniem przeze mnie lat 60 mimo ciągłych zapytań i złożenia wniosku...by "złoto" w ZUS pozostało!

Oni wychodzili z założenia, że wszystko co jest stanowione na drodze ustawy jest prawem powszechnie znanym, tak to z szelmowskim uśmiechem argumentował rzecznik ZUS.

A co do tego milczenia, to jak ktoś jest madry bedzie wiedział o co mi chodziło z informowaniem i niedoinformowaniem Urzedu Pracy.

wyrejestrowali mnie bez żadnych problemów, trwało to 5min :)

Tak bo nie powiedziałeś im, że prace zaczełeś jakieś czas temu.

Nie ja, ale niektórzy tutaj doradzaliby przyznanie się, zgodnie z prawem do tego, że nie zgłosiłeś tego w termienie do 7 dni! ;)

doskonale wiedzieli, że nie zgłosiłem się w terminie bo pokazałem im umowę o prace:P

mnie nie pytaj, powiedziałem że chce się wyrejestrować, pokazałem umowę o prace i po kłopocie:P

To ja tylko wyjaśnię dlaczego nie ma kary...

Karę nakłada ewentualnie PIP, który w toku kontroli stwierdzi naruszenie przez bezrobotnego obowiązku poinformowania urzędu pracy o podjęciu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Kara ta nie jest jednak nakładana jeżeli obowiązek ten z uchybieniem terminu został zrealizowany przed wszczęciem kontroli PIP.

Co do terminu to jest to 7 dni według KPA.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót