D
Dezeron1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam
W najbliższym czasie muszę wyjechać do rodziny, postanowiłem się wyrejestrować z mojego urzędu pracy. Na ich stronie znalazłem następujące oświadczenie:
Rozmawiałem z kobietą z UP przez telefon i poleciła mi to wypełnić i przynieść do UP, może być przez osobą 3. Nie chce mieć żadnych problemów i chcę się skonsultować czy takie oświadczenie złożone przez moją mamę(sam niestety nie będę mógł), automatycznie mnie wyrejestruje?. Termin mam za jakieś 15 dni.
Należy skreślić za granicę i wpisać do rodziny? Mogę tak zrobić?
Nie chcę by później okazało, że termin przepadł a ja zostałem z tymi 120 dniami.
Pozdrawiam
W najbliższym czasie muszę wyjechać do rodziny, postanowiłem się wyrejestrować z mojego urzędu pracy. Na ich stronie znalazłem następujące oświadczenie:
, dnia .....................
......................................................
Imię i nazwisko
....................................................
adres
......................................................
OŚWIADCZENIE
Uprzedzony(a) o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu karnego, który mówi: „Kto składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3” Oświadczam co następuje :
W dniu.............................. wyjeżdżam za granicę lub ......................................
na okres dłuższy niż 10 dni.
Jednocześnie oświadczam, że zostałem (zostałam) pouczony (a) o tym że:
Bezrobotny, który w okresie krótszym niż 10 dni przebywa za granicą lub pozostaje w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia, nie zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego. Zasiłek za ten okres nie przysługuje.
Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych ulega skróceniu o okres przebywania za granicą lub pozostawania w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia. Całkowity okres zgłoszonego pobytu za granicą oraz braku gotowości do podjęcia pracy z innego powodu nie może przekroczyć łącznie 10 dni w okresie jednego roku kalendarzowego.
.......................................................... ...…...................................................
podpis osoby przyjmującej oświadczenie podpis bezrobotnego
Rozmawiałem z kobietą z UP przez telefon i poleciła mi to wypełnić i przynieść do UP, może być przez osobą 3. Nie chce mieć żadnych problemów i chcę się skonsultować czy takie oświadczenie złożone przez moją mamę(sam niestety nie będę mógł), automatycznie mnie wyrejestruje?. Termin mam za jakieś 15 dni.
Należy skreślić za granicę i wpisać do rodziny? Mogę tak zrobić?
Nie chcę by później okazało, że termin przepadł a ja zostałem z tymi 120 dniami.
Pozdrawiam