Wyrejestrowanie

• Autor wątku Autor wątku Dezeron1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dezeron1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

W najbliższym czasie muszę wyjechać do rodziny, postanowiłem się wyrejestrować z mojego urzędu pracy. Na ich stronie znalazłem następujące oświadczenie:

, dnia .....................

......................................................
Imię i nazwisko

....................................................
adres

......................................................

OŚWIADCZENIE

Uprzedzony(a) o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu karnego, który mówi: „Kto składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3” Oświadczam co następuje :

W dniu.............................. wyjeżdżam za granicę lub ......................................

na okres dłuższy niż 10 dni.

Jednocześnie oświadczam, że zostałem (zostałam) pouczony (a) o tym że:

Bezrobotny, który w okresie krótszym niż 10 dni przebywa za granicą lub pozostaje w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia, nie zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego. Zasiłek za ten okres nie przysługuje.
Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych ulega skróceniu o okres przebywania za granicą lub pozostawania w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia. Całkowity okres zgłoszonego pobytu za granicą oraz braku gotowości do podjęcia pracy z innego powodu nie może przekroczyć łącznie 10 dni w okresie jednego roku kalendarzowego.

.......................................................... ...…...................................................
podpis osoby przyjmującej oświadczenie podpis bezrobotnego

Rozmawiałem z kobietą z UP przez telefon i poleciła mi to wypełnić i przynieść do UP, może być przez osobą 3. Nie chce mieć żadnych problemów i chcę się skonsultować czy takie oświadczenie złożone przez moją mamę(sam niestety nie będę mógł), automatycznie mnie wyrejestruje?. Termin mam za jakieś 15 dni.

Należy skreślić za granicę i wpisać do rodziny? Mogę tak zrobić?
Nie chcę by później okazało, że termin przepadł a ja zostałem z tymi 120 dniami.

Pozdrawiam

Na jak długo wyjeżdżasz do rodziny? Na dłużej niż 10 dni?

Tak wiem o tym terminie 10 dni ale będzie to więcej niż 10. Dlatego powiedziano mi o tym oświadczeniu na ich stronie. Co w takim wypadku?

To wszystko jest poprawne, to co znajduje się na ich stronie? Mowa o tym wyżej?

Nie musisz ani podawać powodu wyrejestrowania, ani korzystać z tego druku. Wystarczy, że jednym zdaniem oświadczysz na piśmie, że: "z dniem .... prosisz o wyrejestrowanie na własny wniosek". Podpisany przez Ciebie dokument może śmiało dostarczyć do PUP osoba trzecia, np. mama.
Pamiętaj, że rejestracja w PUP jest dobrowolna, więc zawsze możesz się wyrejestrować na własny wniosek bez podawania przyczyny. Nawet jeśli następnego dnia zdecydowałbyś się na ponowną rejestrację. Takie Twoje prawo.

Powrót