wyrjerestrowanie z mup

• Autor wątku Autor wątku zuzi999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzi999

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam serdecznie. 01.09.2015 podpisałam umowę zlecenie, 03.09.2015 drugą umowę zlecenie. 04.09.2015 wyrejestrowałam się z Miejskiego Urzędu Pracy, pokazałam umowy i straciłam status osoby bezrobotnej. Dziś przyszło mi pismo z mup, że nie mają mojej umowy z dnia 01.09.2015 i straszą postępowaniem administracyjnym z art. 145&1 pkt 8, art. 147 w związku z art 149& 1 Kodeks postępowania administracyjnego. O co im chodzi? Nie mogę pozwolić sobie na branie dnia wolnego, mam fajną pracę i nie chcę jej stracić.

zuzi999 napisał:
01.09.2015 podpisałam umowę zlecenie, 03.09.2015 drugą umowę zlecenie. 04.09.2015 wyrejestrowałam się z Miejskiego Urzędu Pracy, pokazałam umowy i straciłam status osoby bezrobotnej. Dziś przyszło mi pismo z mup, że nie mają mojej umowy z dnia 01.09.2015
Od kiedy zgodnie z treścią decyzji wydaną przez MUP utraciła Pani status osoby bezrobotnej?
Od 1.09.2015r. tj. od dnia podjęcia pracy zarobkowej (czyli jak należało), czy od 04.09.2015r. (czyli od dnia kiedy zgłosiła Pani się do MUP w sprawie wyrejestrowania)? Istotną kwestią jest to czy utraciła Pani status bezrobotnego "z powodu podjęcia pracy" czy "na własny wniosek"? Pokazała Pani umowy czy złożyła Pani w MUP ich kserokopie?

Nie wiem od kiedy utraciłam status osoby bezrobotnej ponieważ nie mam tego pisma, nie pamiętam również czy składałam ksero czy pokazywałam umowy, nie przywiązywałam do tego uwagi, podjęłam pracę, mam 7 dni na wyrejestrowanie się, więc 04.09 poszłam się wyrejestrować z powodu podjęcia pracy.

zuzi999 napisał:
Nie wiem od kiedy utraciłam status osoby bezrobotnej ponieważ nie mam tego pisma, nie pamiętam również czy składałam ksero czy pokazywałam umowy, nie przywiązywałam do tego uwagi, podjęłam pracę
Proszę zatem się dowiedzieć. Nie mamy tutaj szklanej kuli... a ta informacja jest bardzo istotna, aby udzielić Pani odpowiedzi na pytanie.
zuzi999 napisał:
straszą postępowaniem administracyjnym z art. 145&1 pkt 8, art. 147 w związku z art 149& 1 Kodeks postępowania administracyjnego. O co im chodzi?
Tym bardziej na forum nie będziemy wiedzieć o co chodzi. Mogę jedynie podejrzewać, że coś "nie gra z datami".... Prawdopodobnie albo wyrejestrowała się Pani z inną datą (tzn. za późno) i w związku z tym z innego powodu niż należało (np. na własny wniosek zamiast z powodu podjęcia pracy), ale skoro nie dysponuje Pani konkretniejszymi danymi, to nic innego nie pozostaje...jak odesłać Panią do PUP po rzetelne informacje. Przykro mi, ale nie mamy jak się domyślić o co chodzi PUP. Proszę tam pytać.

Już doczytałam. według pisma które dziś przysłał mi mup utraciłam status bezrobotnego z dniem 03.09.2015. Wyrejestrowałam się z powodu podęcia pracy.

zuzi999 napisał:
według pisma które dziś przysłał mi mup utraciłam status bezrobotnego z dniem 03.09.2015.
No właśnie... a powinna Pani od 1.09.2015 r., czyli od pierwszego dnia, kiedy podjęła Pani pracę zarobkową. W okresie 1-2.09.2015r. nie mogła Pani posiadać Pani statusu osoby bezrobotnej, bo już świadczyła Pani pracę.
Dlatego też zostało wszczęte przez MUP postępowanie związane ze zmianą/wzruszeniem prawomocnej już decyzji administracyjnej orzekającej o utracie statusu bezrobotnego od 03.09.2015 r.
Proszę cierpliwie czekać na kolejne pisma związane z postępowaniem MUP i ostateczną decyzję administracyjną zmieniającą datę wyrejestrowania. I zalecam dokładne czytanie korespondencji z MUP w razie gdyby konieczne było złożenie dodatkowych dokumentów w sprawie.

P.S. Ma Pani możliwość wrzucenia treści zawiadomienia z MUP (np. skan) na forum, aby upewnić się już na 100% czy wyłącznie data wyrejestrowania jest niewłaściwa? Proszę oczywiście zakryć dane osobowe i nazwy własne, bo są nieistotne.

Ostatnia edycja:
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Czyli dzięki wprowadzonej niedawno usłudze przesyłu danych pomiędzy ZUS-em a MUP-em związaną z podglądem do tytułu ubezpieczenia (np. z tytułu podjęcia zatrudnienia lub pracy zarobkowej), MUP dowiedział się, że pracuje Pani od 1.09.2015 r., a nie jak zapewne zostało zgłoszone - od 03.09.2015r.
Na razie proszę czekać na dalszą korespondencję z MUP, aż do dnia zakończenia postępowania i pozbawienia Panią statusu bezrobotnego od 01.09.2015 r.

obawiam się konsekwencji finansowych, czy jest to możliwe?

Powrót