wyrobienie paszportu

• Autor wątku Autor wątku majka51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka51

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 827
W zeszlym tygodniu po kilkuletniej nieobecnosci pojechalam do Polski w celu wyrobienia tam paszportow i dowodow dla siebie i rodziny. Na stale mieszkam w UK. Podczas skladania wnioskow o paszport przezylam niemaly szok, sama juz nie wiem czy to ja nie rozumiem przepisow czy po prostu pani obslugujaca.

Pytanie 1) Czy jak skladam wniosek o paszport w Polsce to mam obowiazek posiadac adres do korespondencji w Polsce? Pani z okienka wpadla w szal kiedy powiedzialam ze takowego nie podam, bo go nie mam. Powiedziala ze nie przyjmie ode mnie wniosku jak "czegos" jej nie podam, bo ustawa naklada na mnie obowiazek posiadania polskiego adresu jesli skladam wniosek o paszport w Polsce. Chciala zeby to byl adres np. moich krewnych, jak odmowilam zazadala adresu hotelu jako adresu do korespondencji, rzecz jasna tez odmowilam. Napisalam jej oswiadczenie ze nie posiadam adresu do korespondencji na terenie RP i podalam moj realny adres do korespondencji - brytyjski. Sprawe zalatwilam po dlugiej awanturze, ale po prostu chce wiedziec kto mial racje, bo nie chce mi sie wierzyc ze nadal w polskich urzedach pracuja osoby bez kompetencji, a jakos nie moge znalezc potwierdzenia dla jej slow. Dodam, ze w formularzu ktory wypelnialam nawet nie bylo rubryki adres do korespondencji, chciala zebym jej go zapisala na odwrocie formluarza.

Pytanie 2) Czy jak moje dziecko ma legitymacje szkolna polonijna (te wydana przez konsulat na podstawie tegorocznej ustawy) to placi zwykla oplate za paszport 30zl czy podwojna 60zl?

majka51 napisał:
mam obowiazek posiadac adres do korespondencji w Polsce

Nie - wyjaśnienie w poradniku
https://forumprawne.org/postepowani...iu-administracyjnym-z-zagranicy-poradnik.html

majka51 napisał:
Pani z okienka wpadla w szal"

Proponuje napisac skarge dotyczaca zachowania tej osoby, ktora jest niekompetentna

https://forumprawne.org/postepowani...718-jak-pisac-skargi-skutecznie-poradnik.html

majka51 napisał:
Pytanie 2) Czy jak moje dziecko

Nie ten dzial - wiec nie odpowiem :)

Powrót