wyrok 87dni pozbawienia wolnosci/POMOCY!Prosze!

• Autor wątku Autor wątku all4one
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

all4one

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
jak w temacie uchylalem się od wojska i zamiast na odróbkę pojechałem za granice teraz gdy przyjechałem miałem rozprawę w sądzie grodzkim po 14 dniach przyszedł mi wyrok do wstawienia sie w zakladzie karnym w rzeszowie na 87 dni pozbawienia wolnosci wyrok chyba jest prawomocny skoro juz mam tam jechac. moje pytanie brzmi czy moge odwołac się jakos od wyroku?na rozprawie sedzia nie dal dojsc mi do słowa ani się wytlumaczyc ani dac mi szansy jeszcze raz odrabiac tą odróbkę spoleczna. moja matka jest ciezko chora i nie bardzo usmiecha się mi isc siedziec na 2,5 miesiąca
bardzo prosze o szybka odpowiedz wyrok do wstawienia się jest na 3 czerwca juz w zakladzie karnym wiec zalezy mi na czasie!!
pozdrawiam i dziekuje za kazda odpowiedz

Nie jestem w stanie Ci napisać czy możesz się odwołać czy nie bo to zależy po pierwsze od tego czy postanowienie Sądu o zamianie kary jest prawomocne czy nie. Niezależnie jednak od tego czy możesz się żalić czy nie, możesz zwolnić się od zastępczej kary pozbawienia wolności wykonując orzeczoną wcześniej karę ograniczenia wolności. Jeśli zaczniesz ją odbywać to powołując się na to, że podjałeś wykonywanie kary ograniczenia wolności będziesz mógł złożyć do Sądu wniosek o wstrzymanie wykonania kary zastępczej (art. 65 par. 5 k.k.w.).

list dostalem dziś wiec chyba po 7 dniach mialby się uprawomocnic? tylko wstawic się do zakladu mam 3 maja..
moje pytanie czyli mam isc do PGKM(zaklad u mnie zajmujący się odróbkami) i zacząć na wlasną reke odrabiać te godziny? zostało mi dosłownie pare dni.. do wtorku.. dzieki za odp kadi i mam nadzieje ze cos poradzisz!:)

Niezwłoczne zgłoszenie się do wskazanego wcześniej zakładu pracy i podjęcie odbycia kary ograniczenia wolności będzie działać na Twoją korzyść. Stworzy szansę na to że może nie pójdziesz do ZK (zadecyduje o tym Sąd jeśli złożysz wniosek o wstrzymanie wykonania kary uzasadniony podjęciem wykonywania kary ograniczenia wolności)

dobra juz rozumiem , mam jeszcze jedno pytanie czy 3ciego czerwca bede musial jechac do ZK jesli zaczne odrabiac juz te prace i zloze wniosek o wstrzymanie kary? jestes WIELKI naprawde Ci dziekuje ratujesz mi dupe Twoimi radami jako jedyny:) jak mi się uda jakos postaram Ci się to wynagrodzic!:)

Ja bym po złożeniu wniosku o wstrzymanie kary zastępczej nie stawiał się w ZK. We wniosku zresztą zaznaczyłbym, że wnoszę także o niezarządzanie przymusowego doprowadzenia do ZK właśnie dlatego że podjąłem faktyczne wykonywanie kary ograniczenia wolności i w świetle art. 65 par. 5 k.k.w. nie jest to konieczne. Decyzja oczywiście będzie w rękach Sądu.

aha rozumiem jutro pójdę jeszcze do sądu i popytam po tym pójdę od razu załatwić tą odróbkę i zacznę odrabiać i napiszę ten wniosek o wstrzymanie kary wkleje go tutaj przed podaniem do sądu żebyś zobaczył czy nie strzeliłem jakiejś gafy:)
dziekuje jeszcze raz:)
pozdrawiam!:)

Powrót