Wyrok bez klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku mocny12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocny12

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witajcie,
Wygrałem sprawę w sądzie pracy o zaległe wynagrodzenie. W pozwie, jedną z rzeczy o które wnosiłem było nadanie wyrokowi klauzuli natychmiastowej wykonalności, jednak na samym wyroku nie widzę żadnej wzmianki o tym fakcie. Czy tak powinno być? Wyrok nie jest jeszcze prawomocny, jeśli coś to zmienia.

zaległe wynagrodzenie

W sytuacji podanej w pytaniu zaległość w wypłacie musiała być większa niż jednomiesięczne wynagrodzenie za pracę. W świetle art. 477(2) § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U. 2023. 1550), zasądzając należność pracownika w sprawach z zakresu prawa pracy, sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej wykonalności w części nieprzekraczającej pełnego jednomiesięcznego wynagrodzenia pracownika.

Wyrok nie jest jeszcze prawomocny

Jak się wyrok uprawomocni, wtedy wystąpisz do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności . Z treści art. 782.
§ 1 K.p.c. wynika, że klauzulę wykonalności nadaje sąd w składzie jednego sędziego, na wniosek wierzyciela.

Ostatnia edycja:
Tak, chodzi o wynagrodzenie za 2 miesiące.
Czyli co, gdyby chodziło o wynagrodzenie za 1 miesiąc to klauzula wykonalności byłaby nadana z automatu, ale jeśli to już więcej niż 1 miesiąc to musze dodatkowo o nią wnioskować? I skoro w pozwie był wniosek o tą klauzulę to dlaczego ją pominięto w wyroku? Nie bardzo rozumiem.

dlaczego ją pominięto w wyroku?

Sąd pominął Twoje żądanie o nadanie wyrokowi klauzuli natychmiastowej wykonalności, ponieważ , ponieważ przedmiotem sporu było zaległe wynagrodzenie za prace za 2 miesiące, a nie jeden miesiąc. Zgodnie z treścią art. 477(2) § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U. 2023. 1550), zasądzając należność pracownika w sprawach z zakresu prawa pracy, sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej wykonalności w części nieprzekraczającej pełnego jednomiesięcznego wynagrodzenia pracownika.

Sąd powinien z urzędu nadać rygor wyrokowi w zakresie sumy odpowiadającej jednemu miesiącu. Technicznie powinien także oddalić wniosek w zakresie przekraczającym tę sumę, jeżeli nie znalazł podstaw do nadania rygoru (ale zdarza się, że nie ma odrębnego postanowienia w zakresie oddalenia). Jeżeli nie ma orzeczenia o rygorze to należy złożyć wniosek o uzupełnienie wyroku - w terminie 14 dni od ogłoszenia/otrzymania wyroku. Sąd postanowieniem nada rygor albo oddali wniosek - wtedy będzie wiadomo cxzy referent zapomniał, czy były przesłanki do nadania rygoru w całości/części/w ogóle.

Rygor co do miesiąca powinien być niezależnie od zasądzonej sumy - np. jeżeli dochodzisz dwumiesięcznego wynagrodzenia 10.000 zł (2 x 5000 zł) i sąd uwzględni takie powództwo, powinien nadać rygor w odpowiedniej części ("nadaje rygor natychmiastowej wykonalności wyrokowi w punkcie I co do kwoty 5000 zł")

Jeżeli nie ma orzeczenia o rygorze to należy złożyć wniosek o uzupełnienie wyroku

Lathi - to ważna informacja. Nie wiedziałam o czymś takim. Dziękuję bardzo.

Tak swoją drogą, czy to nie jest tak, że klauzule wykonalności mogę uzyskać dopiero gdy wyrok się uprawomocni?

Z takich świeżych informacji to zauważyłem na Portalu Informacyjnym, że adwokat pozwanego złożył wniosek o uzasadnienie wyroku. To jakaś standardowa procedura czy raczej będą celować w apelację? Jak sądzicie?

mocny12 napisał:
Tak swoją drogą, czy to nie jest tak, że klauzule wykonalności mogę uzyskać dopiero gdy wyrok się uprawomocni?

Na tym polega rygor natychmiastowej wykonalności, że nie trzeba czekać z nadaniem klauzuli do uprawomocnienia. Przy "normalnej" wykonalności - po uprawomocnieniu.

Ok, jeszcze jedno pytanie; czy złożenie przez pozwanego wniosku o uzasadnienie wyroku jakoś wpływa na ten 14-dniowy termin złożenia apelacji? I czy gdyby taka apelacja wpłyneła to dowiem się o tym z tego portalu internetowego sądów? Czy w jaki sposób mogę sprawdzić czy wyrok się uprawomocnił?

Możesz zadzwonić w tej sprawie do sekretariatu danego wydziału sądu.

A jak z tym terminem dwutygodniowym?
I czy apelacje trzeba złożyć do tego samego sądu, w którym zapadł wyrok? Bo inaczej skąd będę wiedział, do którego sądu wpłyneła apelacja?

A jak z tym terminem dwutygodniowym?

Po otrzymaniu odpisu orzeczenia wraz z jego uzasadnieniem strona może złożyć apelację do sądu II instancji za pośrednictwem sądu I instancji, czyli tego który wydał niniejszy wyrok. Ma na to dwa tygodnie od otrzymania wyroku z uzasadnieniem.

Czyli co, początkowo mieli 2 tygodnie od wydania wyroku na wniesienie apelacji, a teraz niejako "zresetowali" sobie ten czas i mają kolejne 2 tygodnie od otrzymania uzasadnienia wyroku? I przez cały ten czas wyrok się nie uprawomocni?

Nie, teraz w postępowaniu cywilnym co do zasady nie ma apelacji wprost. Nie ma terminu 14 dni od wydania wyroku na apelację - jest termin 7 dni na wniosek o uzasadnienie, a termin na apelację biegnie od otrzymania uzasadnienia.

I termin na apelację, po otrzymaniu uzasadnienia to, jak mniemam, nadal 14 dni?

termin na apelację biegnie od otrzymania uzasadnienia.

Zgodnie z art. 369 § 1 - 1(1) Kodeksu postępowania cywilnego apelację wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok, w terminie dwutygodniowym od doręczenia stronie skarżącej wyroku z uzasadnieniem.

W przypadku przedłużenia terminu do sporządzenia pisemnego uzasadnienia wyroku termin, o którym mowa w § 1, wynosi trzy tygodnie. O terminie tym sąd zawiadamia stronę doręczając jej wyrok z uzasadnieniem. Jeżeli w zawiadomieniu termin ten wskazano błędnie, a strona się do niego zastosowała, apelację uważa się za wniesioną w terminie.

Ostatnia edycja:
Zapomniałem jeszcze o jednej kwestii.
Podczas rozprawy, adwokat pozwanego poinformował Sąd, że spółka pozwanego ogłosiła upadłość, ale jeszcze (na moment rozprawy) nie otrzymała takiego statusu. No, że jest w trakcie ogłaszania upadłości, tak to chyba było powiedziane. Co to dla mnie oznacza?

Powrót