wyrok bez rozprawy-posiedzenie niejawne

• Autor wątku Autor wątku sisi456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sisi456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
w połowie 2008 roku zostałam oskarżona o "przywłaszczenie pieniędzy", przesłuchiwał mnie policjant, tylko dwa razy byłam na policji, za drugim razem aby podpisać taki dokument,ze zostałam poinformowana po postawionych zarzutach itp., zaznaczam,że mam świadków i dowody,że nie popełniłam tego przstepstwa, potem przyszło mi zawiadomienie z prokuratury,że sprawa została skierowana do sądu,policjant,który prowadził śledztwo poradził mi,żebym teraz czekała na wezwanie na rozprawę, potem wynajeła adwokata, i powinnam zostać uniewinniona, poniewaz nie widzi tu istotnych dowodów na moją winę, a w ubiegły piątek dostałam pismo z sądu,że zostało przeprowadzone posiedzenie niejawne i została skazana grzywną i zwróceniem tejże sumy!!! razem ok. 8000 pln!!!
jak to możliwe? na jakiej podstawie mnie skazano, chciałam jeszcze dodać kilka szczegółów, opicać przed sądem całą sytuację, bronić się!!!
co moge teraz zrobić???
dziękuje za odpowiedź,
sisi456

Skazano Cię na podstawie zebranych dotąd w sprawie dowodów. Jeśli masz świadków i inne dowody niewinności należało już dawno żądać ich przeprowadzenia (np. zaraz po Twoim przesłuchaniu na Policji).

Domyślam się że wyrok jest nakazowy. Jeśli tak, to masz prawo złożyć od niego sprzeciw (pouczenie jest w treści wyroku). Skutecznie złożony sprzeciw spowoduje, że sprawa trafi na rozprawę, gdzie będziesz mogła wnosić o przeprowadzenie "Twoich" dowodów.

dziękuję za odpowiedź,
mój adwokat złożył zalezne dokumenty, okazało się jednak,że prokurator to jakaś rodzina tego pana co mnie pozwał i ciągle "chodzi" w koło tej sprawy....
on tez złożył sprzeciw, mianowicie,że jest za mała kara pieniężna.....
mój adwokat - szkoda,że dopiero teraz go wynajęłam powiedział,że jego dowody to jedynie jakieś pokserowane papiery, nie ma oryginałów, a jedynym świadkiem jest jego żona,
ja mam więcej świadków, i uważam,że bardziej wiarygodnych,
więc teraz ma się odbyć normalna sprawa z udziałem moim i świadków....
...czy jest szansa na oczyszczenie mnie z zarzutów?
a w przypadku, gdy prokurator zarządał wyższej kary co jeszcze może mi grodzić....???

dziękuję
sisi

Powrót