Wyrok łączny po kontrawencjonalizacji

• Autor wątku Autor wątku puk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

puk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zrobili mi kontrwencjonalizację jednego z 4 wyroków uprzednio objętych wyrokiem łącznym. 12 miesięcy zamienili na 30 dni aresztu, co daje o 11 miesięcy mniej od całej sumy wszystkich 4 wyroków. Wyrok łączny, który stracił moc przez kontrawencjonalizację obniżał mi karę o 23 miesiące. Pierwszy z wyroków ( 3 lata) odbyłem w całości. Czy nowy wyrok łączny obejmie już odsiedziany a uprzednio objęty wyrok. Według wyroku łącznego ( który stracił moc) koniec kary przypadał mi na 28 sierpnia tego roku, a teraz przypada na 20 sierpnia przyszłego roku. Czy przez takie działania Sądu pogarszającą moją sytuację (przedłużony pobyt w ZK) mogę starać się o cokolwiek, o jakiekolwiek odszkodowanie? Karę odbywam ciągiem bez przerwy i zastanawiam się czy ten odbyty 3 letni wyrok zostanie ponownie objęty wyrokiem łącznym?

Witam. Chcialbym sie podpiąć pod ten wątek.Moj syn odbywał zastępczą karę pozbawienia wolności.Uchylal sie od wykonywania wyroków ograniczenia wolnosci w postaci prac społecznych, wiec orzeczono wykonanie kary zastepczej pozbawienia wolności.Finalnie otrzymał 3 wyroki ktore mial odsiadywać po kolei. 182, 212 i 150 dni pozbawienia wolności. Z niewiadomych mi powodów,po około 7 miesiącach odsiadki, na wniosek Dyrektora Zakładu Karnego zmieniono wszystkie trzy wyroki w jeden łączny.Cytuję dosłownie I-na podstawie art. 85 § 1 kk i art. 86 § 1 i § 3 kk łączy kary orzeczone wobec skazanego XXXXXXXXX wyrokami opisanymi w punkcie 3 ,4 i 5 części wstępnej wyroku i wymierza karę łączną w wymiarze 2 lat ograniczenia wolności zobowiązując go do wykonywania nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne, w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym.
II- na podstawie art. 577 kpk na poczet orzeczonej kary łącznej pozbawienia wolności zalicza skazanemu okres rzeczywistego pozbawienia wolności w sprawach o sygn. akt xxxxxxxxx.
Dodam od siebie ze Wyroki 1 i 2 byly zamianą za niezapłacone grzywny i zostały uregulowane w pierwszych miesiącach odsiadki syna ,dlatego brak ich w wyroku łącznym.
Ale prosiłbym, aby ktos, kto rozumie tego typu pisma,odniósł sie do tych dwóch punktów,gdyz odnoszę wrażenie , być może mylne,że jest gdzieś jest błąd.
W punkcie pierwszym mowa jest o wyroku łącznym 2 lat ograniczenia wolności. Natomiast w punkcie drugim mowa juz jest o zaliczeniu okresu odsiadki na poczet zasądzonej łącznej kary 2 lat POZBAWIENIA WOLNOŚCI.
Czy to jest prawidłowe sformułowanie. I hipotetycznie czy zaliczając odbytą część kary na poczet obu wersji tej kary łącznej, wynik pozostałej do odbycia części kary nie będzie się różnił?
Jestem laikiem jeżeli chodzi o aspekty prawne i być może wyjaśnienie tego jest banalne , ale chcialbym usłyszeć(zobaczyć )wypowiedz kogoś kto jest z tym obeznany

Ostatnia edycja:
Powrót