Wyrok łączny

• Autor wątku Autor wątku evanescence
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evanescence

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie.

Mój brat odbywa karę pozbawienia Wolności. były 3 rozprawy i 3 wyroki
1. 18 miesięcy pozbawienia wolności
2.13 miesięcy pozbawienia wolności
3. 8 miesięcy pozbawienia wolności (tu składamy apelacje i będziemy się starać o zamianę kary na grzywnę albo o zawiasy)

do wszystkich przestępstw doszło mniej więcej w tym samym okresie a wyroki zapadły w tym roku. A mój bart przyznał się do winy.
sprawy dotyczą kradzieży.

chciałem się zapytać jak mogą mu połączyć te wyroki??

ps. mój brat nie był wcześniej karany.

błagam o odpowiedz.

Teraz to już mu nic nie połączą. Trzeba było wnioskować wcześniej o połaczenie tych spraw i orzeczenie wyroku łącznego. Połączenie możę nastąpić na etapie postępowania przygotowawczego, bądź na etapie sądowym. Ta druga możliwość jest bardzo rzadko realizowana.

Finister napisał:
Dlaczego tak uważasz? Możesz podeprzeć swoje twierdzenie przepisami prawa?

Podeprzeć?
Otóż nic nie trzeba podpierać. Wszystko jest zawarte we cześniejszym poście. "Połączenie możę nastąpić na etapie postępowania przygotowawczego, bądź na etapie sądowym. Ta druga możliwość jest bardzo rzadko realizowana." I tyle. Natomiast zupełnie czym innym jest wniosek o wydanie (nie połączenie) wyroku łącznego, dotyczącego prawomocnych wyroków. Oczywiście pod warunkiem, że zachodzą ku temu przesłanki.

Ostatnia edycja:
coś mi tu nie pasuje..

ja wiem że te wyroki można połączyć i mój adwokat już się tym zajmuję ale zastanawiam się tylko jak w ostateczne by to wyszło. tzn ile by ostateczne miał by do odsiedzenia.

a druga sprawa jak mogliśmy wcześniej występować o wyrok łączny skora nie było wyroków do łączenia??

meu_lisboa napisał:
Teraz to już mu nic nie połączą. Trzeba było wnioskować wcześniej o połaczenie tych spraw i orzeczenie wyroku łącznego. Połączenie możę nastąpić na etapie postępowania przygotowawczego, bądź na etapie sądowym. Ta druga możliwość jest bardzo rzadko realizowana.

Należy pamiętać, że orzeczenie kary łącznej jest obowiązkiem, a nie tylko uprawnieniem sądu. Może się tak zdarzyć, że zanim dojdzie do wymiaru kary łącznej w ramach wyroku łącznego, kary orzeczone w różnych postępowaniach za zbiegające się przestępstwa zostaną już w części lub w całości wykonane.

Przepis ten wyraźnie mówi, że orzeczenie kary łącznej w ramach wyroku łącznego uzasadnione jest nie tylko w tych wypadkach, gdy żadna z orzeczonych kar jednostkowych nie została nawet w części wykonana, ale też i wówczas, gdy kara orzeczona w jednym lub w kilku wyrokach prawomocnych została już częściowo lub całościowo wykonana.

Podstawy do orzeczenia kary łącznej w ramach wyroku łącznego istnieją zatem zarówno w sytuacji, gdy tylko niektóre kary wymierzone za zbiegające się przestępstwa zostały już w całości wykonane, jak również w tych wypadkach, gdy wszystkie kary orzeczone w wyrokach jednostkowych zostały już w całości wykonane.

to jak mam rozumieć powyższa notatkę??

@ meu_lisboa

Wydaje mi się, że aby udzielić rzeczowej odpowiedzi, autorka pytania nie musi wyrazić się precyzyjnie. Wiadomo, że na tym etapie musi chodzić o wydanie wyroku łącznego, a nie połączenie kar za poszczególne przestępstwa w ramach kary łącznej.

@ evanescence

Oczywiście, że wyroki te można połączyć w ramach wyroku łącznego - sąd może to zrobić na wniosek lub z urzędu.

Na tym etapie raczej lepiej poczekać na uprawomocnienie się trzeciego wyroku - i orzeczenie kary łącznej dopiero wówczas. Jest tak dlatego, że jeżeli po rozpoznaniu apelacji sąd zmieni karę (może zmienić na grzywnę na podst. 58 par. 3 kk, może ew. zawiesić), konieczne będzie wydanie nowego wyroku łącznego, co chyba nie ma sensu.

W tym przypadku w ramach wyroku łącznego sąd może wymierzyć karę w granicach od 1 roku i 6 miesięcy PW do sumy kar - której teraz nie sposób ustalić z uwagi na trzeci wyrok. Regułą jest to, że sąd celuje gdzieś "w środek" tego zakresu, więc ogólnie wychodzi to na korzyść.

Hipotetycznie, gdyby udało się złagodzić trzeci wyrok i uzyskać karę grzywny, maksymalny okres PW wyniósłby 2 lata i 8 miesięcy.

Ostatnia edycja:
mam pytanie jezeli mam dwa wyroki w zawieszeniu 8 i 6 miesięcyi jestem na wolnosci jeszcze ale chcą mi je odwiesic juz składałem zazalenia ale nic z tego niebedzie chyba i chciałbym napisac o wydanie wyroku łącznego z tych dwóch wyroków a puzniej jezeli wyrok łączny wyjdzie do roku to pisac szybko o branzolete czy takie kąbinowanie jest sensowne i czy po napisaniu o łączny odwieszą mi te kary automatycznie? proszę o pomoc napiszcie jak to widzicie

Witam mam pytanie. Mój narzeczony został aresztowany 1 marca. Ma do odbycia dwa wyroki pół roku oraz rok. Tera odbywa ten półroczny. Wyroki są sprzed dwóch lat. Czy jeżeli ten pierwszy odbedzie w całości to drugi można jakoś zawisic? Nie ma jeszcze wyroku łącznego Adwokat mówił że bedzie o niego wnosil za jakieś 5 miesiecy ponieważ w jego sprawie toczą się jeszcze inne postepowania. Ale powiedział że łacznego dostanie zapewne ok 14 miesiecy czyli po połowie bedzie mógł starać się o wyjście? Czy po odbyciu pierwszej kary w całości od razu zacznie druga czy można się starac aby ta druga jakoś zawisic?

witam ja mam dwa wyroki 1rok i 2lat czy warto skladac wniosek o wyrok nylacz jak tak to ile moge zyskac a ile stracic dzieki

Jeśli to są tylko dwa wyroki pozbawienie wolności bez ich zawieszenia to i tak Ci je połączą gdy trafisz do ZK. Tutaj mając prawo do wydania wyroku łącznego warto wystąpić o jego wydanie o ile sąd nie uczynił tego wcześniej.

W przypadku innych wyroków np. kar pozbawienia wolności w zawieszeniu to jak to mówią "jest ryzyko jest zabawa".

witam mam pytanie mam sprawe w ie o ekstradycje do pl poniewa mialem dwa wyroki ale dzis odbyla sie sprawa sąd orzeka wyrok łączny 1 wyrok czy jak jest teraz inny wyrok to anuluja mi ten ena jak tak to po jakim czasie wystawiom nowy ena dziekuje

pszepraszam za muj polski a le jestem z lithuania mieszkale w polska 5 lat i troche nabroilem dostalem dwa wyroki i wyjehalem z polska do irland ale polska wyslala ena na potstawie tych dwuch wyrokuw ale zlozylem wniosek w polsce o wyrok lonczny i zamienili mi te dwa na jeden wyrok czyli tamtuch wyrokuw juz niema jest nowy ena jest na te dwa stare czy nadal bede mial ena czy go niebedzie jak niebedzie to po jakim czasie wystawiom drugi na ten nowy wyrok

Powrót