Wyrok łączny

• Autor wątku Autor wątku lena1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
w 2013 zostałam skazana za rozbój oraz prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu na 2 lata w zawieszeniu na 5 lat oraz dozór kuratora i zakaz prowadzenia samochodu na okres 2 lat. W 2015 roku zostałam skazana na 3 miesiące w zawieszeniu na 2 lata za prowadzenie samochodu mimo zakazu.Kurator poinformował mnie,że będzie składał wniosek o wcześniejsze zakończenie dozoru.Dostałam parę dni temu pismo z sądu o wyznaczeniu terminu rozprawy o wydanie wyroku łącznego - prawdopodobnie na wniosek kuratora.
Moje pytanie jest następujące:czy sąd może teraz zasądzić mi karę pozbawienia wolności?

89 § 1a.KK W razie skazania za zbiegające się przestępstwa na kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem ich wykonania sąd może w wyroku łącznym orzec karę łączną pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.

Dziękuję za odpowiedź.Dodam jeszcze,że po ogłoszeniu wyroku przez drugi sąd dostałam kilka miesięcy później wezwanie na rozprawę do sądu, który wydawał pierwszy wyrok na rozprawę.Sąd nie odwiesił mi wtedy zawiasów, dostałam wtedy tylko "upomnienie". Czy ma to jakieś znaczenie?

Obawiam się tylko,że zaszkodziłam sobie wnioskując o wcześniejsze zakończenie dozoru.Jaka kara więzienia wchodzi w grę?

W 2013 zapadł wyrok za przestępstwa:
- art.158 § 1 KK - kara 8 miesiecy
- art.189 § 1 KK - kara 5 miesiecy
- art.280 § 1 KK, art.157 § 2 KK i art.275 § 1 KK przy zast.art.11 § 2 KK - kara 2 lata i i grzywna
- art.178a § 1 KK - kara 3 miesiace
W miejsce kar jednostkowych sąd orzekł łączną karę 2 lat pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres 5 lat oraz dozór kuratora.

W 2015 roku zostałam oskarżona z art.244 KK - kara 3 miesiące pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres 2 lat.

Wyrok jest z dnia 16 września 2015, a przestępstwo dokonane zostało w maju.

Pytam o date, żeby stwierdzić czy będą obowiązywać znowelizowane przepisy. Jeśli kary nie zostaly zarządzane to dostaniesz maksymalnie 1 rok i 1,5 miesiąca kary bezwzględnej. Choć może pozostanie w zawieszeniu - zdecyduje sąd.

Dziękuję za odpowiedzi.Mam jeszcze jedną wątpliwość.Dzwoniąc do sądu dowiedziałam się tylko,że chodzi o połączenie wyroku na wniosek kuratora i nie pogorszy to mojej sytuacji.Czyli jednak mam się martwić i wynająć prawnika?
Myślałam,że skoro sąd już raz w 2016 roku zajmował się tą sprawą i nie odwiesił mi zawiasów,ani nie dodał nowej kary to mogę spać spokojnie.

cześć, mam podobną sytuację, jak zakończyła się Twoja sprawa?

Powrót