Wyrok łączny

• Autor wątku Autor wątku Bajeczna12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajeczna12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mój narzeczony odsiaduje wyrok,ktòry mu odwiesili 2,5 roku ma jeszcze wyrok 3 miesiace za inny art i jeszcze z jednego art 10 miesiecy w zawieszeniu na 2 lata dyrektor zakladu karnego sam wystapil o wyrok łączny ile moga mu dac w 1 wyroku zawiasy tez mu odwiesza z 3 i pol roku ile moga mu zdjac to suma wszystkich kar nie wiem jak oni to obliczaja ja dodalam wszystkie podiedzenie gdzies pewnie za 2 miesiace nie ma jeszcze terminu ile moga mu zbic?prosze o konkretne odpowiedzi chcemy wiedziec na czym stoimy

Sąd może zastosować zasadę pełnej absorpcji i pozostawić do wykonania najwyższy wyrok tj. 2.5 roku.

Równie dobrze można przewidywać, że wydając wyrok łączny będzie sumował poszczególne skazania. Jednak w tym wypadku kara pozbawienia wolności w zawieszeniu będzie rozliczona w wymiarze 2:1, czyli w przypadku Twojego narzeczonego opisana kara 10 miesięcy w zawieszeniu zmieni się w 5 miesięcy pozbawienia wolności.

W przypadku szczególnego rodzaju współpracy z organami ścigania ( art. 60 § 5 k.k.,), może włączając wyrok w zawieszeniu do puli wyroków zawiesić całą karę pomimo przekroczenia wymiaru 1 roku.

Powrót