wyrok nakazowy-grzywna

• Autor wątku Autor wątku 112233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

112233

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
W grudniu 2005 roku na mocy wyroku nakazowego zostałem skazany (art 286 kk)na karę grzywny. Prosiłem o rozłożenie na raty. Ostatnią ratę grzywny spłaciłem w styczniu 2007 roku.
I teraz moje pytanie.
1.Ile wynosi okres po którym mogę starać się o wymazanie wyroku i czy jest on liczony od dnia wydania wyroku nakazowego czy dnia spłacenia ostatniej raty grzywny?
2.Jakie kroki powinienem podjąć, aby strać się o wymazanie wyroku?
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

Czy grzywna to jedyna kara orzeczona w wyroku?

Sąd wyrokiem nakazowym orzekł grzywnę, ale dodatkowo poszkodowana pani zażądała ode mnie 3 tys złotych odszkodowania za nerwy itp. Zaproponowałem 1 tys na co przystała.

Z którego dokładnie paragrafu art. 286 k.k. zakwalifikowano Twój czyn?

Art. 286. § 1.

W takim razie nieco wątpię byś dostał tylko grzywnę. Taki wyrok byłby możliwy tylko przy nadzwyczajnym złagodzeniu kary przez Sąd.

Otrzymałem wyłącznie grzywnę-z kosztami sądowymi itp. wyszło 3 tys.

1.Więc proszę mi powiedzieć po jakim czasie mógłbym starać się o zatarcie skazania i jakie kroki powinienem wykonać i z jakimi kosztami się to wiąże?

Zatarcie skazania za przestępstwo wyłącznie na grzywnę zaciera się z urzędu z upływem 5 lat od daty uiszczenia grzywny (przy ratach - ostatniej raty).
Na wniosek skazanego Sąd może zarządzić zatarcie wcześniej ale nie wcześniej niż po upływie 3 lat od daty wykonania grzywny.
Wniosek składa się do Sądu który wydał wyrok w pierwszej instancji. Wniosek podlega opłacie (bodaj 45 zł).

Ale upewnij się czy w wyroku nie miałeś np. kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, bo wówczas zasady zatarcia skazania będą inne.

Powrót