Wyrok nakazowy

• Autor wątku Autor wątku Mietek1500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mietek1500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Moja sprawa wygląda następująco. Dopuściłem się dokonania aktu wandalizmu i policja zgłosiła sprawę do sądu grodzkiego. Po dwóch miesiącach otrzymałem Wyrok Nakazowy w imieniu RP, w którym na podstawie dowodów i zeznań otrzymałem grzywną wysokości 1.200 PLN, jednak nie ma podanego żadnego terminu spłaty tej kwoty. Więc rodzą się pytania:
1) Czy w przypadku wniesienia sprzeciwu do sądu, mam możliwośc ubiegania się o częściową zamianę grzywny na prace społeczne? (mam 19 lat, nie mam majątku własnego, jestem na utrzymaniu rodziców i uczę się w renomowanym liceum ogólnokształcącym)
2) Czy w przypadku wniesienia sprzeciwu i negatywnego jego rozpatrzenia, jestem obciążony jakimiś dodatkowymi kosztami?
3) Kiedy dowiem się o terminie zapłaty grzywny i ile może on mniej więcej trwać?

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytania? Bardzo zależy mi jak najszybszej odpowiedzi, gdyż nie wiem czy mam zaczynać pisać sprzeciw...

aha, no i jeszcze jedno pytanko - czy w takich przypadkach jest możliwośc rozłożenia kary na raty?

Art. 45. § 1. Jeżeli egzekucja grzywny okaże się bezskuteczna, sąd może zamienić grzywnę nie przekraczającą stu dziennych stawek, po uprzednim wyrażeniu zgody przez skazanego, na pracę społecznie użyteczną, określając czas jej trwania i rodzaj. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej miesiąc, najdłużej 12 miesięcy. Określa się ją w miesiącach.
§ 2. Do wykonywania pracy, o której mowa w § 1, stosuje się odpowiednio art. 35 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 53 § 2 i 3, art. 54-58 oraz art. 60, 62 i 63.

Przepis podany przez pinkiboya nie dotyczy etapu postępowania w którym składa się sprzeciw od wyroku nakazowego.

Sprzeciw powoduje, że sprawa trafia na rozprawę a wyrok nakazowy w całości traci moc. Rozstrzygnięcie wydane po rozprawie może więc być m.in. zupełnie inne.

Co do kosztów postępowania to skierowanie sprawy na rozprawę zwiększa wielkość ryczałtu obejmującego większość kosztów procesu z 50 zł do 100 zł. Jeśli na rozprawie dopuszczonoby np. dowód z opinii biegłego to także jej koszty zwiększają kwotę kosztów.

Powrót