Wyrok nieprawomocny i umorzone postępowanie

• Autor wątku Autor wątku ugrzech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ugrzech

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Jeśli został wydany nieprawomocny wyrok w którym sąd nakazuje mi
V. nakazuje ściągnąć z zasądzonego na rzecz powodów roszczenia kwotę XXXzł tytułem brakującej opłaty od pozwu głównego, w części, w jakiej przegrali oni niniejszy proces;
VI. nakazuje powodom uiścić na rzecz Skarbu Państwa ( kasa Sądu Okręgowego) kwotę YYYzł tytułem brakującej zaliczki na wynagrodzenie biegłego, w części, w jakiej przegrali niniejszy proces;

Ja jestem powodem. Ale Pozwany ogłosił upadłość i jego mienie zajął syndyk. Sprawa pewnie zostanie umorzona. Dług z wyroku został uznany przez syndyka. Ale co z orzeczonymi opłatami które mam dokonać na podstawie wyroku.
Mam je zapłacić ? Jeśli tak to kiedy.

Jeśli wyrok się uprawomocni, to tak. Biegły musi uzyskać wynagrodzenie za sporządzenie opinii, którą sporządził w sprawie, a Sąd zasądził spłatę brakującej zaliczki od powodów, a więc od Pana.

Ok Ale kiedy się uprawomocni skoro prowadzona jest upadłość i w sprawie nic się już nie zmieni. I czy ewentualnie spłata będzie uzależniona od zaspokojenia moich długów przez syndyka. Bo za co (z czego) mam płacić skoro nie odzyskałem długu?

Powrót