Wyrok prawomocny niesłuszny

• Autor wątku Autor wątku KatarzynaS1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KatarzynaS1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ;) ;)

Mam do Was pytanie, a mianowicie 10 lutego 2020 r. wychodząc z narzeczonym na tzw. "piwo" podjechała do Nas policja i go aresztowali, bo ponoć był poszukiwany. Oboje nie wiedzieliśmy o co chodzi ponieważ policja miała Nasz adres jak i jego numer telefonu i nikt nawet o tym Go nie poinformował. Na drugi dzień dowiadujemy się, że zostanie przewieziony do Aresztu Śledczego na odbycie kary 1,5 roku więzienia. Za dawną sprawę, a mianowicie: Jakieś 2 lata temu, zeby pomóc mojej przyjaciółce ( została sama z dzieckiem po rozwodzie itp. ) wystawił jej zaświadczenie o zatrudnieniu i dochodach, aby mogła wziąść kredyt ( na jednym się nie skończyło, później były brane kredyty na spłacanie rat poprzednich itp.) po tym wszystkim jak już wyczerpała jej się zdolność kredytowa, postanowiła że pójdzie z tym wszystkim na policje i powie o zaświadczeniach itp. ( po przesłuchaniu na policji, mnie , jej i narzeczonego, narzeczony dostał godziny do odrobienia lecz w wyroku byly zawarte 2 banki w którymi on nie ma nic wspólnego i nie dawał jej zaświadczenia do uzyskania kredytu w tych bankach, nawet byłam przy tej sytuacji i wiem, że Ona aby uzyskac telefony na raty ustnie oświadczyła, że pracuje u mojego narzeczonego w firmie i tak samo zeznałam na policji).
Od tego wyroku za żalił się prokurator, o czym nie wiedzieliśmy i narzeczony nie został poinformowany( prawdopodobnie dlatego, że zmieniliśmy miejsce zamieszkania, ale jak wyżej wspominałam policja znała Nasz nowy adres, a sąd posiadał adres do korespondencji, który jest również adresem zameldowania narzeczonego). Wyrok został uprawomocniony w listopadzie 2019roku a od stycznia narzeczony weryfikował jako podejrzany.

Moje pytanie brzmi co możemy zrobić w takiej sytuacji jeżeli chodzi o te 2 banki, z którymi nie ma nic wspólnego? Jest jakaś szansa o ponowną rozprawę ? Rozumiemy, że swoje ma odsiedzieć, ale dlaczego też za jej długi? Co możemy zrobić, aby skrócić ten wyrok ?

-O przerwę w karze złożyliśmy wniosek obecnie jest wyznaczony numer sprawy w Sądzie Okręgowym w Kaliszu. ( zostałam bez mieszkania,ktore wynajmowaliśmy, a on płacił za rachunki, bez środków do życia ponieważ on pracował a dodatkowo miał swoja firme budowlaną itp. itd.)
-Cała sytuacja z wyrokiem i bankami jest w Legnicy (z tego co wiem to narzeczony złożył wniosek o ponowne wyznaczenie terminu rozprawy, sprawa trafila do okregowego gdzie pisal o przyznanie obrońcy z urzędu, obrońca nie został przydzielony ze wzgledu na to ze pracowal i posiada firme i go niby stać, ciekawe w jaki sposob jak teraz nie ma ani tego ani tego, i sprawa jest spowrotem w rejonowym)
Napisaliśmy pismo do rzecznika praw obywatelskich z zażaleniem na te dwa banki ( dowodem są moje zeznania, umowa z bankiem i bank fizycznie nie posiada zaświadczenia)

-Czy możemy jeszcze coś zrobić ? Nie stać Nas w tej sytuacji na adwokata i zastanawiam się czy jeszcze jakoś da się tą sprawę ugryźć?

Błagam pomóżcie :(

KatarzynaS1991 napisał:
Co możemy zrobić, aby skrócić ten wyrok ?

Skazany może brać aktywny udział w procesie swojej resocjalizacji i nad sobą pracować. Dzięki temu być może uzyska warunkowe zwolnienie i szybciej wyjdzie na wolność.

KatarzynaS1991 napisał:
-O przerwę w karze złożyliśmy wniosek obecnie jest wyznaczony numer sprawy w Sądzie Okręgowym w Kaliszu. ( zostałam bez mieszkania,ktore wynajmowaliśmy, a on płacił za rachunki, bez środków do życia ponieważ on pracował a dodatkowo miał swoja firme budowlaną itp. itd.)
(

A Ty jesteś osobą niepełnosprawną i całkowicie niezdolną do pracy i zarabiania na swoje utrzymanie? Jeśli nie, to nie ma żadnej szansy na przerwę w karze. Posiadanie swojej firmy też niczego nie zmienia. Nie łudź się.

Powrót