Wyrok prokuratora

• Autor wątku Autor wątku klacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klacek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa wygląda tak, moja koleżanka została wezwana w charakterze świadka na policję gdzie podejrzewano ją o to, że pobierała stypendium unijne przez rok przedstawiając fałszywe rachunki. Tymczasem na prawdę wyglądało to tak, że kiedy chciała złożyć wniosek o przyznanie stypendium w szkole odmawiano jej tego z powodu że rachunki są nie prawidłowe, natomiast księgowa składała taki wniosek i pobierała pieniądze fałszując jej podpis za co została niedawno zwolniona. Co więcej rachunki były wystawiane dla mojej koleżanki przez pewnego pana na targu, który jak się okazało nie płacił podatku i wystawiał lewe rachunki tyle że wtedy moja koleżanka o tym nie wiedziała.
Dwa dni temu moja koleżanka dostała wezwanie do prokuratury gdzie przedstawiono jej zarzuty fałszerstwa m.in pieczątki na rachunkach i czerpania z tego korzyści majątkowej. Dostała 6 m-cy w zawieszeniu i jej córka też oraz 1000zł grzywny i prokurator powiedział że sprawę skieruje do sądu.
One nic nie sfałszowały i nie wyłudziły.

Czy da się jakoś od tego odwołać???

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Po pierwsze primo: Prokurator nie wydaje wyroków. Od tego jest sąd. To o czym piszesz to zapewne propozycja Prokuratora w tzw. trybie art. 335 kpk. Jeśli znajoma i jej córka złożyły wyjaśnienia to dlaczego nie powiedziały o tym jak ich zdaniem wyglądała sytuacja? Wówczas Prokuratura i Policja zweryfikują ich wyjaśnienia, przesłuchają kolejnych świadków, przeprowadzą czynności dowodowe. Czemu zgodziły się na "samoukaranie"? Jeśli złożyły wniosek o samoukaranie mogą się z niego wycofać, mogą też złożyć wnioski dowodowe.

[cytat:12vw0n1p]Po pierwsze primo: Prokurator nie wydaje wyroków. Od tego jest sąd. To o czym piszesz to zapewne propozycja Prokuratora w tzw. trybie art. 335 kpk. [/cytat:12vw0n1p]
Trafna interpretacja opisanego pobieżnie stanu faktycznego.

jednakże:

[cytat:12vw0n1p]]Czemu zgodziły się na "samoukaranie"? Jeśli złożyły wniosek o samoukaranie mogą się z niego wycofać, mogą też złożyć wnioski dowodowe.[/cytat:12vw0n1p]

Tutaj pomylenie dwóch instytucji. Art 335 kodeksu postępowania karnego to wniosek prokuratora umieszczany w akcie oskarżenia na etapie oczywiscie przed sądowym. Natomiast wspomniane przez Ciebie "samoukaranie" to nie jest instytucja z trybu art 335 kpk, a z trybu 387 kpk . Wniosek taki można złożyć do chwili zakończenia pierwszego przesłuchania wszystkich oskarżonych w toku postępowania sądowego, który to w tym przypadku jeszcze nie został przeprowadzony.

Powrót