wyrok przeprosin - co gdy sprawca nie wykona?

• Autor wątku Autor wątku Armadam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armadam

Użytkownik
Odpowiedzi
155
Witam,

I tak się dziś zastanawiam...

Sprawca ma wyrok by przeprosić poszkodowanego.

A co jeśli wyrok nie zostanie wykonany przez sprawcę, tzn. nie przeprosi poszkodowanego tak, jak miał to zgodnie z wyrokiem sądu zrobić?

Sprawa chociażby Z. Ziobro...

:what:

Sprawa Ziobry nie jest sprawą karną więc nie miejsce w tym dziale forum na dywagacje. Krótko mowiąc w sprawie cywilnej do wykonania obowiązku przymusza się w postępowaniu egzekucyjnym na koszt pozwanego.

W sprawie karnej konsekwencją jest zwykle możliwość fakultatywnego zarządzenia kary do wykonania bo obowiązek przeproszenia zwykle towarzyszy karze warunkowo zawieszonej.

aha, czyli to jest sprawa cywilna.. ok, dzięki.

hmmm, czyli jakby Ziobro nie chciał przeprosić, to ktoś za niego te spoty wyemituje?

tego właśnie nie rozumiem...

:cool:

w tej sytuacji przeprosiny byłyby wypowiedziane przez osobę trzecią, zaś kosztami ich wyemitowania obciążony byłby Z. Ziobro

Interesująca konstrukcja z tą osobą trzecią:)

Whiteman, znasz może jakieś strony internetowe gdzie można o tym poczytać:?:

Glosa do Uchwały SN z dnia 26 czerwca 2006 r. III CZP 23/06

Sąd Najwyższy uznał, że w razie niewykonania przeprosin należy prowadzić egzekucję w trybie art. 1049 kpc, a nie (jak stosowano wcześniej) art. 1050 kpc. Nie wynika z tego wprost że (tak jak napisałem) przeprosiny wypowie ktoś inny, ale po zapoznaniu się z ww. artykułami kpc wszystko wskazuje że tak właśnie by to się skończyło

PS. chyba można przenieść do działu "cywilne"

Whiteman napisał:
Sąd Najwyższy uznał, że w razie niewykonania przeprosin należy prowadzić egzekucję w trybie art. 1049 kpc, a nie (jak stosowano wcześniej) art. 1050 kpc.

W takim razie moja wcześniejsza wypowiedź była częściowo nietrafna bo pisząc o przymuszaniu do wykonania miałem na myśli tryb z art. 1050 k.p.c.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dużo się wyjaśniło:)

Powrót