wyrok sądu a śmierć powódki

• Autor wątku Autor wątku mkmiecik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkmiecik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
chciałabym zapytać jakie będzie dalsze postępowanie ZUS w następującej sytuacji.
Moja mama wygrała proces sądowy z ZUS-em, wyrokiem którym zasądzono jej ponowne naliczenie emarytury i wypłatę zaległości za okres błędnie naliczonej, zaniżonej emerytury wraz z odsetkami. Wyrok zapadł 29 czerwca 2007, a uprawomocnił się 13 sierpnia. Moja mama zmarła 29.07. Zgodnie z wyrokiem ZUS ma dokonać wypłaty w ciągu 30 dni od dnia uprawomocnienia. A zatem moje pytanie jest - jaki będzie dalszy tok postępowania ZUS? Czy powinniśmy wystąpić do ZUSu ze wskazaniem osoby uprawnionej do pobrania tej kwoty (mojego taty), czy też niezbędne będzie jakieś dalsze postępowania sądowe?
Wdzięczna będę za informację.

Pozdrawiam

Tak, należy wystąpić do ZUS o wypłatę tzw. świadczenia niezrealizowanego.
Mając taki wniosek, po zwrocie akt z sądu ZUS będzie mógł wykonać wyrok i wypłacić wyrównanie.
Świadczenia należne do dnia śmierci osoby ubezpieczonej (uprawnionej) wypłaca sie członkom najbliższej rodziny: małżonkowi lub dzieciom. Można je wypłacić tylko jednej osobie np. małżonkowi, pod warunkiem złożenia przez niego oświadczenia, że inni członkowie rodziny nie będą się ubiegać o tą wypłatę . Kwota wypłaconego świadczenia podlega opodatkowaniu (19%), po zakończeniu roku podatkowego osoba, która pobrała to świadczenie otrzyma PIT 8B, podlegający rozliczeniu w rocznym rozliczeniu podatkowym.
Ważne!!!
Wniosek o wypłatę należy złożyć w ciągu 12 m-cy od dnia zgonu świadczeniobiorcy. Potem świadczenie ulega przedawnieniu.

Powrót