Wyrok sądu a żądania zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Livia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Livia88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
W roku 2016 został wydany wyrok z powództwa Fornet. Powództwo zostało oddalone .
Na początku tego roku dostałam pismo z wezwaniem do zapłaty tej samej należności z firmy Kredyt Inkaso.
Poinformowałam, iż odbyła się już sprawa w tej kwestii. Przesłałam wyrok.
Dziś dostałam informacje, że firma kredyt Inkaso ma prawo wymagać ode mnie zapłacenie tej kwoty . Pani stwierdziła iż mogą umieścić mnie w krajowym rejestrze dłużników jednak nie mogą wyegzekwować kwoty za pośrednictwem komornika . Jak uznała dług będzie cały czas do póki go nie spłacę i będzie się powiększał - i dla swojego dobra powinnam go spłacić .
Co w takiej sytuacji ? Sąd uznał, że kwota nie jest zasadna . Ja nie bardzo rozumiem ...
Jeżeli Pani z infolinii mówi prawdę to po co wyrok sądu i ta cała sprawa ?
Bardzo proszę o pomoc .

Sąd uznał, że po prostu doszło do przedawnienia tak? Ale sam dług kiedyś tam istniał?

Wytłumaczę od początku, aby mnie Pan dobrze zrozumiał . Sprawa wyglądała następująco:
Umowa podpisana w Orange . Przez błąd pracownika nie mogłam korzystać z usług a wystawiano mi faktury do zapłaty . Nie płaciłam . Orange przekazało sprawę do Formet. Zaś oni do sądu.
Odbyły się sprawy w sądzie po czym zapadł wyrok i sąd oddalił powództwo . Do tej pory od 2016 roku była cisza .

Livia88 napisał:
zapadł wyrok i sąd oddalił powództwo
Z jakiego powodu ? jakie było uzasadnienie oddalenia powództwa ?

damian xxx napisał:
Z jakiego powodu ? jakie było uzasadnienie oddalenia powództwa ?

Nie mam tego właśnie w wyroku . Gdzie szukać takiej informacji ?

Uzasadnienie można uzyskać w sądzie gdzie zapadł wyrok.
Może inaczej , byłaś na sprawach ?
Sąd oddalił powództwo bo , jest nienależne , jest przedawnione , nie pamiętasz ?
Jaka była twoja linia obrony

Ostatnia edycja:
Zatem zwrócę się do sądu .
Byłam na rozprawach . Z ich strony nikogo nie było .
To była moja pierwsza sprawa w sądzie ..byłam zestresowana ...
Nie pamietam ...

O ile było uzasadnienie sporządzone...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
O ile było uzasadnienie sporządzone...
Dlatego też pytałem , jaka była linia obrony ze strony autorki.
Można tylko wnioskować z opisu że dług nie istnieje a pozew był bezzasadny , jak autorka zapozna się z aktami , będziemy mieli jasność jak dalej działać.

Powrót