Wyrok sadu i co dalej.

• Autor wątku Autor wątku szamanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szamanek

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Bardzo proszę o pomoc w niżej wymienionej sprawie.
W dniu 28.08.2008 otrzymałam wyrok Sądu Rzeczpospolitej na mocy którego pozwany został skazany na 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata, za uszkodzenie mojego mienia ,jednocześnie Sąd zobowiązał skazanego do naprawienia szkody i zasadził od niego określona kwotę powiedzmy 800 zł.Wyrok uprawomocniła sie 20.12.2007 powiadomienie dostałam w lipcu 2008r, skazany najprawdopodobniej przebywa w Zakładzie Karnym.
Dodam , że do wyroku zostało dołączone pismo Sądu Rejonowego w którym zawarta jest informacja cytuję"w związku z zasądzeniem kwoty 2000 tys. zł od skazanego....tytułem naprawienia szkody Sąd Rejonowy w załączeniu przesyła odpis prawomocnego wyroku ze sprawy przeciwko..."
Moje pytanie dotyczy - to w końcu jaką kwotę Sąd zasądził na moją korzyść nic z tego nie rozumiem .
Mając wyrok chciałabym tę kwotę wyegzekwować, ale nie bardzo wiem co mam dalej w tej sprawie zrobić, gdyby można było liczyć na podpowiedż byłabym bardzo wdzięczna

Skąd pani wie, że skazany przebywa w zakł karnym? Pisze pani, że otrzymał wyrok w zawieszeniu- jesli skazany nie spłaci należności wzg pani może się pani starać o odwieszenie tego wyroku, jeśliby wyrok już został odwieszony wtedy ciężko będzie odzyskać te pieniądze -chyba, że wytoczy pani sprawę z powództwa cywilnego...z tego co pani napisała wnioskuję, że należy siępani 2000zł

[cytat="marta222":239l5jtd]ciężko będzie odzyskać te pieniądze -chyba, że wytoczy pani sprawę z powództwa cywilnego...z tego co pani napisała wnioskuję, że należy siępani 2000zł[/cytat:239l5jtd]

a w jakim celu miałaby być wytaczana ta sprawa z powództwa cywilnego?

Niech Pan poinformuje właściwy sąd, iż skazany nie wykonał nałożonego na niego wyrokiem z dnia...w sprawie.. obowiązku naprawienia szkody ...

Wiem, ze skazany przebywa w Zakładzie karnym bo pismo ,które dostałam z Sądu skierowano również do winnego na adres Zakładu karnego. Oczywiście w zakładzie karnym przebywa z tytułu wyroku innej sprawy nie moja.

Powrót