Wyrok sądu i egzekucja.....

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Mam pytanie. Po prawie 4 latach sądzenia się o godziny nadliczbowe, diety itp. Wygrałem sprawę . Niestety wyrok jest nie prawomocny. Klauzula wykonalności jest tylko na kwotę 800zł.
Mam wyrok Sądu z klauzulą wykonalności, niestety komornicy po moim wniosku nic nie robią. Domyślam się tylko dlaczego, tyle sie mówi o tym...
Pracodawca po prostu "kręci" aby nie płacić. Czy istnieje poza komornikami jakaś inna możlowośc aby odzyskać pieniadze. Sam niewiem jakieś Krajowe Rejestry Dłużników ( może go tam dodać) , albo ktoś kto sie za to weżmie.
Czekam na porady. :(

Jest nieprawomocny, ale ma klauzulę wykonalności... ??

Co oznacza, że "komornicy nic nie robią"? Ma Pan spore możliwości ustalania majątku dłużnika poza klasycznym wezwaniem przez komornika do kancelarii i złożeniem oświadczenia o posiadanym majątku / dochodach. Może Pan nawet zażądać wizyty komornika w miejscu zamieszkania dłużnika i być obecnym podczas niej, może Pan zażądać złożenia przed sądem oświadczenia dłużnika o posiadanym majątku i dochodach etc.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli chodzi o wyrok , to zapadł przed sądem I instancji. A klauzulę wykonalności ma tylko do kwoty 800zł. Pełen wyrok jest bez klauzuli. Ponieważ pozwany wniósł apelację od Wyroku. Dziękuję jednak za poradę jeżeli chodzi o złożenie wniosku o ujawnienie majątku i dochodów pozwanego. Fajnie że takie coś istnieje.
Jeżeli chodzi o komorników. To zgłosiłem się do rewiru którym oni sie zajmują słyszałem jednak , ale to tylko lotki , ale istnieje duże prawdopodobieństwo , że pozwany to ich znajomy.
Mam jeszcze pytanie czy takiego człowieka, osoba fizyczna może dodać do Krajowego Rejestru Długów ?
A moze można mu sie wpisać na hipotekę , czy coś w tym stylu ?

Po pierwsze, może pan zgłosić się do innego komornika, niekoniecznie z właściwego rewiru.
Po drugie, pan nie ma możliwości wpisania dłużnika do Krajowego Rejestru Długów w KRS, ale jeżeli zostanie przeprowadzone postępowanie o wyjawienie majątku, to zostaną oni wpisani z urzędu. Jednakże na dzień dzisiejszy nie ma Pan podstaw na taki wniosek, bo konieczne jest wykazanie braku rokowań na zaspokojenie pana roszczeń w egzekucji, co jest trudne, gdy komornik nic nie robi. Koniecznym załącznikiem jest choćby protokół zajęcia (914 par. 2 kpc).
Po trzecie, może pan sam (bez pośrednictwa komornika) uzyskać wpis hipoteki przymusowej kaucyjnej na nieruchomości dłużnika - konieczne jest złożenie wniosku w odpowiednim wydziale ksiąg wieczystych.

Powrót