Wyrok sądu

• Autor wątku Autor wątku webasek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webasek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam takie pytanie otóż mój brat ma sprawę w sądzie o złamanie prawa autorskiego dotyczącego mapy.
Sąd wydał wyrok bez udziału moje brata czy jest to zgodne z prawem? Powiem tylko że nie było żadnego zawiadomienia o rozprawie ani nic więc wyrok został wydany zaocznie. Czy jest to dopuszczalne? Wydaje mi się, że złamano tu podstawowe prawo do obrony (mój brat nie miał możliwości się bronić). A i jeszcze przy przesłuchaniu przez prokuraturę odmówił składania wyjaśnień powiedział że wszystko powie w sądzie i dowody swojej niewinności także przedstawi w sądzie. Mało tego biegły w sprawie który stwierdził że mój brat ukradł mapę jest biegłym informatykiem nie kartografem więc czy mógł wydać opinię w tej sprawie?
Dodam jeszcze, że sprawę wytoczył Cartall (firma, która już wiele razy wytaczała takie procesy i niemal zawsze przegrywała).

Dla mnie najważniejsze znaczenie ma fakt wydania wyroku bez udziału stron. To jest chyba złamanie podstawowego prawa do obrony? No ale może się mylę?

Jednak chyba ważniejsze jest to jaki to wyrok. Postępowanie nakazowe odbywa się bez udziału stron (post. karne) - w ciagu 7 dni od otrzymania wyroku przysługuje sprzeciw, który skutkuje utratą mocy wiążącej wyroku nakazowego.

webasek może by tak przeczytaj pouczenie dołączone do wyroku to będziesz wiedział co i jak...
wyrok jest zapewne nakazowy
jakby był zaoczny to brat by dostał wezwanie na rozprawę
AHA, jeszcze jedna ważna rzecz..
NIEODEBRANIE PRZESYŁKI Z SĄDU = ODEBRANIE PRZESYŁKI Z SĄDU
o czym często ludzie zapominają a potem lamentują "nie zawiadomili mnie..."

Powrót